Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gates Vakfı, Ripple Kullanan Yeni Bir Ödeme Sistemi Geliştirdi

Bill ve Melinda Gates Vakfı, banka hesabı olmayan insanlar için Ripple teknolojisini kullanan açık kaynaklı bir yazılım yayınladı.

16 Ekim’de duyurulan Mojaloop adlı yazılım, finansal kuruluşlar ve ödeme teknolojisi şirketlerinin, düşük gelirli insanlara hizmet veren kurumlarla iş birliği içinde çalışabilmesini sağlayacak.

Yazılımın geliştirilmesine Ripple’ın dışında üç farklı FinTech firması da destek verdi. Mojaloop, daha önce bu ortalıktan doğan Level One projesinin bir meyvesi sayılabilir. Bu projede, düşük gelirlilerin hayatlarının maddi açıdan Blockchain’le nasıl geliştirilebileceği araştırılmaktaydı.

Bu Gates Vakfı’nın ilk blockchain bazlı projesi değil. 2015’te blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan vakıf, “bağımsız finansal sistemler” yaratmak için uzun süredir çalışmalar yapıyordu. Vakfın düşük gelir hizmetleri departmanı başkan yardımcısı Kosta Peric, Mojaloop’un endüstri için ne anlama geldiğini anlattı:

“Finansal servislerin dijital ödeme sistemleri ile olan imtihanı oldukça zor. Ancak teknoloji ortaklarımızla gerçekleştirdiğimiz proje Mojaloop, her türlü finansal hizmette kullanılabilecek bir yazılım oldu. Hatta bankaları ve FinTech şirketlerini, şimdiden bu projeyi denemeye davet ediyoruz.”

Mojaloop’un geliştirilmesinde yer alan şirketlere ek olarak, bazı mobil teknoloji firmaları da projeye destek sunuyor. Ericsson, Huawei, Mahindra Comviva ve Telepin şirketleri, yazılımın entegrasyonuna katkı sağlamak adına açık kaynaklı bir API geliştirmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment