Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Şuanda Potansiyelinin Yalnızca %1’inde

Aşağıdaki makale Washington’da bulunan Dünya Bankası’nda bir finans uzmanı olan Vincent Launay’ın fikirlerini temsil etmektedir.

“- Ben bir et döner, yanına da bir ayran alabilir miyim?

-Tabii, 12 bit tutuyor sizin hesap”

Buna benzer bir ticaretin gerçekleşme ihtimali var mı yoksa sadece hayallerde mi kalacak? Örneğini verdiğimiz bu farazi dünyada, 1 Bitcoin’in fiyatı 1 milyon $; 1 bit‘in değeri 1 $ (bir Bitcoin’in 1 milyonda biri) ve 1 Satoshi de 0.1 $ etsin. Bir Bitcoin’in fiyatının ne kadar olması gerekir konusunda ortak bir fikirde buluşulmuyor. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon gibi Bitcoin’in sahtekarlık olduğunu söyleyen de var; Bitcoin fiyatının iyice uçması gerektiğini düşünen Bitcoin yanlıları da var. Bu iki uç fikrin ortalarında bir yerde Mohamed El Erian yakın zamanda “Bitcoin’in şuanki fiyatı sanki geniş kitleler tarafından kabul edilmiş olduğu izlenimi veriyor ve böyle bir şey olmayacak” demişti. Hatta Erian, Bitcoin’in fiyatının o anki fiyatının (açıklamayı yaptığı sırada 4,000 $) ancak 3’te 1’i olması gerektiğini söylemişti. Mohamed El Erian dediğimiz kişi de zeki bir adam. Kendisi PIMCO’nun eski CEO’su, IMF’nin eski ekonomisti olan bir milyarder. Peki haklı olabilir mi? Bitcoin zirvesini çoktan gördü mü?

Bitcoin Hala Daha Küçücük

Daha sofistike kullanımları olan kripto paralar olsa da, mesela Ethereum’un akıllı kontratları, Bitcoin’in ana kullanım amacı bir ticaret aracı olmak. Dolayısıyla Bitcoin’in rakibi, zaten kullanımda olan Dolar, Euro, TL gibi para birimleri. Bir de tabii altın. Eğer Bitcoin gerçekten artık geniş kitleler tarafından kabul görüyor olsa, Bitcoin’in piyasa hacminin Amerikan Dolarına ve altına yakın olması lazım, öyle değil mi? Ama işin aslı öyle değil. Bitcoin‘in piyasa hacmi şuanda 90 milyar $ iken, Amerikan Dolarının para arzı 12,500 milyar $‘da ve şimdiye kadar kazılmış tüm altınların değeri 8,000 milyar $ civarında. Bu da demek oluyor ki, en büyük iki rakibiyle kıyaslandığı zaman Bitcoin değer olarak onların ancak %1’ine denk gelebiliyor. Durum böyleyken Bitcoin için “geniş kitleler tarafından kabul görmüş” demek ne kadar doğru, bilemiyorum. O yüzden saygılarımı da sunarak, Sayın El-Erian’a katılmıyorum.

Trilyona Doğru, Milyona Doğru

Bitcoin’in geniş çapta kabul görmeye başlaması için fiyatının artması gerekiyor…hem de epey fazla! Aşağıdaki grafik, Bitcoin’in piyasa hacminin 1 trilyon $ (1,000 milyar $) ve tek bir Bitcoin’in fiyatının 1 milyon $ olması halinde neler olacağını gösteriyor.

Bu grafik şuana kadar sayılmış olan 16.5 milyon Bitcoin’in uygun durumda olduğunu varsayarak yapıldı. Gerçekte ise, şuan uygun olan Bitcoin sayısı büyük ihtimalle çok daha az. İlk başlarda, henüz Bitcoin ile sakın bile alınamayacağı zamanlarda yüzlerce, binlerce hatta milyonlarda Bitcoin kaybedilmiş olabilir. Bitcoin’in kurucusu olan Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i oluşturduğu ilk zamanlarda 1 milyon Bitcoin kazdı ancak bu 1 milyon Bitcoin, ağdan hiç çıkmadı. Yani Satoshi Nakamato ya tüm zamanların en iyi HODL (kısaca: paranızı tutmak, satmamak) yapan kişisi ya da Satoshi ve onun özel anahtarları ortadan kayboldu.

Bundan iki hafta önce IMF’nin başkanı, Merkez Bankalarda çalışan yetkililerle kaynayan bir odada kripto paraları “yok saymamak” gerektiğini ve “resmi para birimlerine rakip olabileceklerini” söyledi. Eğer durum bu kadar ciddiyse, tek bir Bitcoin’in fiyatını aklınızdan çıkarın. Yakın zamanda insanlar tek bir Bit’in fiyatını hesaplamaya başlayacak…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Ali CESUR
    Posted 16 Ekim 2017 - 22:33 22:33

    Hadi inşallah 🙂 daha insanlar btc nin ne olduğunu bilmezken blockchanini hiç duymamışken hatta bilenlerin önümüzdeki 25 ekim sallantısında ne olacağını tahmin bile edemezken bence bu kadar ilerileri tahmin etmek neredeyse imkansız herşey sadece hayal tahmin söylenti vs. vs.

Leave a comment