Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Borsası İncelemesi: BtcTurk

Dünyanın 4. Türkiye’nin ilk kripto para borsası BtcTürk’ü inceledik.

BtcTurk’e Başlarken

BtcTürk Türkiye’nin en yüksek hacimli kripto para borsalarından biridir. Mobil uygulama desteği ile yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren BtcTürk’ü yazımızda ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz.

Güvenlik ve Üye Olma

Güvenlik konusunda doğru web sitesine girdiğinizden emin olmanız oldukça önemli. Çünkü korsanlar tıpkı BtcTurk gibi bir web sitesi hazırlayıp sizin kripto varlıklarınızı ele geçirmeye çalışabilir.

Doğru adrese girdiğinizi teyit etmek için BtcTurk’e erişim sağladıktan sonra görselde görüldüğü gibi ELIPTIK YAZILIM TICARET ANONIM SIRKETI [TR] yazdığından emin olunuz. Bir diğer alternatif olarak yazımızın ilk kelimesine tıklayarak erişim sağlayabilirsiniz.

btcturk link

Bağlantınızın doğruluğundan emin olduktan sonra BtcTurk’e kayıt olma aşamasına geçebiliriz.

BtcTurk açılış ekranı
BtcTurk açılış ekranı

BtcTurk’e erişim sağladığınızda sizi görseldeki gibi ekran karşılayacak. Bilgileri eksiksiz ve doğru doldurmanız gerekmektedir.

Burada “Ad” ve “Soyad” olarak verdiğiniz bilgiler ile para çekimi yapacağınız banka hesabının sahibinin ad ve soyadı aynı olmalıdır.

İstenilen bilgiler girildikten sonra e-posta onayı ekranı gelecek ve onaylama işleminden sonra hesabınıza erişim sağlayabileceksiniz.

Erişim sonrası karşınıza gelen ekranda “Cep Telefonu” onayını gerçekleştirmeniz gerekiyor. Buradaki onaylama ardından her girişinizde telefonunuza gelen sms kodu ile giriş sağlayabileceksiniz. BtcTurk gerçekten hesabınıza girdiğinizden emin olmanız için size bir de görsel gösteriyor. Bu görsel sizin hesabınıza BtcTurk tarafından tanımlanıyor. Amacı ise başka bir web sitesi bu görselin size tanımlı olduğunu bilemeyeceği için sizi kötü amaçlı insanlardan korumak.

Giriş ve Arayüz

E-posta adresinizi ve şifrenizi ardından da cep telefonunuza gelen onaylama işlemini yaptıktan sonra borsaya erişim sağlamış oluyorsunuz. Girdiğimizde bizi karşılayacak ekran ise bu şekilde:

BtcTurk Giriş Ekranı
BtcTurk Giriş Ekranı

1 ile numarandırılan kısımdan alım ve satım emirleri verilebiliyor. 3 ayrı kategoriye ayrılmış bu kısımda sırası ile “Piyasa”, “Limit” ve “Stop” bulunuyor. Piyasa kısmından işlem yaptığımızda o an emir defterindeki en üstteki işlem üzerinden gerçekleştirir. Limit kısmında ise siz almak ya da satmak istediğiniz kripto para miktarını girmenin yanında hangi fiyattan bu işlemi gerçekleştireceğinizi de belirleyebilirsiniz. Stop kısmı ise herhangi bir “Limit” işlemini kripto para belirlediğiniz değere geldiğinde emir defterine aktarması için kullanılır.

Örneğin Bitcoin fiyatı 40.500 lira ve siz 38 bin lira olduğunda elinizdeki tüm BTC’lerin satılmasını istiyorsanız, 38 bin lira değerini belirleyerek bit Stop işlemi girmeniz gerekmektedir.

2 ile numaralandırdığımız kısımda ise elimizde bulunan mevcut TRY ve kripto para miktarlarına erişim sağlayabiliyoruz.

3 ile numaralanmış kısımda ise işlem hem kripto paraların emir defterleri arasında geçiş yapabiliyor hem de seçili kripto paranın fiyatına dair ayrıntılara erişebiliyoruz.

4 numaralı kısımda ise BtcTürk borsası kullanıcılarının seçili kripto para üzerinde gerçekleşmesini bekledikleri alış ve satış emirleri listelenmektedir.

5 numaralı kısımda sırasıyla “Açık Emirler”, “Gerçekleşen Emirler” ve “Alış Satış Sonuçları” gibi ayrıntılara erişebilirsiniz. Açtığınız, gerçekleştirdiğiniz ve yaptığınız işlemlerin ortalama olarak ne gibi fiyatlardan hareket gerçekleştirdiğini görebilirsiniz.

6 numaralı kısımdan ise diğer bölümlere geçiş yapabilirsiniz.

Kolay Alış Satış

Kolay alış satış kısmına girdiğimizde ise bizi bu şekilde sade bir ekran karşılayacak:

BtcTurk Kolay Alış Satış
BtcTurk Kolay Alış Satış

Bu kısım oldukça basitleştirilmiş şekilde herhangi bir ayrıntıya takılmadan kripto para satmak ve almak isteyen kullanıcılar için tasarlanmıştır.

Çekme

Çekme kısmında ise BtcTurk üzerindeki varlıklarınızı çekme imkanınız bulunmaktadır. Gerek kripto paralarınızı satıp Türk Lirası çekimi gerekse mevcut kripto varlıklarınızın başka cüzdanlara çekimini bu kategori üzerinden gerçekleştirebiliyoruz.

BtcTurk çekme işlemi
BtcTurk çekme işlemi

BtcTürk Türk Lirası için papara ve banka transferi seçeneklerini bizlere sunuyor.

Banka transferi ile çekim yapacağınız sırada çekmek istediğiniz paranın miktarını, bankanızın adını ve iban numaranızı girmeniz gerekmektedir. Sonrasında işleminiz sıraya alınacak ve gerçekleşmeyi bekleyecektir. Gerçekleşince size bildirilecektir.

BtcTurk Çekme İşlemi 2
BtcTurk Çekme İşlemi 2

Ayrıca BtcTürk size kayıtlı hesaplar tanımlama imkanı da sunmaktadır. Bir hesabınızı kaydederek direkt her seferinde o kayıt üzerinden işlem gerçekleştirebilirsiniz.

BtcTurk bitcoin Çekme İşlemi
BtcTurk bitcoin Çekme İşlemi

Örnek olarak Bitcoin çekme kısmına bakacak olursak buradan da BtcTürk borsasında bulunan bitcoinlerinizi başka bir adrese aktarabilirsiniz. Bunun için Diğer cüzdan adresinizi ilk kısma yazıp ardından göndereceğiniz miktarı belirtmeniz gerekmektedir.

Bu kısımda da BtcTürk adres kaydetme imkanı tanımaktadır.

Yatırma

Yatırma kısmında da çekme bölümünde olduğu gibi Türk Lirası ve kripto varlıklarınızı BtcTürk’e aktarmak için kullanabilmekteyiz.

BtcTurk Yatırma İşlemi
BtcTurk Yatırma İşlemi

Girdiğimizde bizi karşılayan bu alandan öncelikle Türk Lirası yatırma kısmına değinecek olursak yine papara ve banka transferi ile işlem yapabiliyoruz.

Banka transferi ile hesabınıza para aktarımı yapmak için miktarı girip ardından “TRY Yatır” butonuna basarak talep oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz talepte size parayı göndermeniz gereken hesabın adını, ibanını ve açıklama yazısını gösterecek. Bu bilgileri doldurup gerçekleştirdiğiniz gönderim işlemi sonrasında borsa hesabınıza para tanımlanmış olacak.

Aynı şekilde diğer kripto paraların yatırım işlemi de bu sekme üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Hesap

BtcTurk Varlıklarım

Hesap kısmı “Varlıklarım”, “Hesap Bilgileri”, “Hesap Hareketleri”, “Kullanıcı Hareketleri”, “Hesap Onayı”, “API Erişimi”, “Mobil Erişim”, “İletişim Tercihleri”, “Limit Arttırma Talebi” bölümlerinden oluşmaktadır.

Varlıklarım

Varlıklarım bölümünden borsa üzerindeki hesabınızda bulunan tüm varlıkların miktar bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Hesap Bilgi

Hesap bilgi kısmında hesabınız hakkında genel bir bilgilendirme özeti bulunmaktadır.

Hesap Hareketleri

Hesap hareketleri kısmında borsa üzerinde gerçekleştirdiğiniz ticari işlemlerin kaydı görüntülenmektedir.

Kullanıcı Hareketleri

Kullanıcı hareketleri kısmında hesabınız üzerinden yaptığınız giriş, çıkış, sms onayı vs gibi her türlü hareketin dökümü yer almaktadır.

Hesap Onayı

Hesap onayı kısmından ise işlem limitlerinizi artırmak için gerekli bilgileri verebilir ve ardından kimlik onayını yapabilirsiniz. Ayrıntılar için buraya tıklayınız.

API Erişimi

API erişimi gerektiren işlemler için bu bölümden işlem yapabilirsiniz.

Mobil Erişim

BtcTürk mobil uygulamasına erişim sağlamak için burada bulunan QR kodu taratabilirsiniz.

İletişim Tercihleri

Bu bölümden borsanın size göndereceği sms ve e-posta bildirimlerinin ayarlamasını yapabilirsiniz.

Limit Arttırma Talebi

Buradan ise borsaya talep açarak limitlerinizin yükseltilmesine dair bir bildirim gönderebilirsiniz.

Güvenlik

BtcTurk Güvenlik
BtcTurk Güvenlik

Güvenlik bölümünün ilk kısmında iki aşamalı doğrulama yer alıyor. Bu kısımdan hali hazırda aktif olan sms doğrulama ve Google’ın sağladığı Authenticator sistemi ile ilgili işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Şifre değiştirme bölümünden mevcut şifrenizi değiştirebilirsiniz.

Zaman aşımı kısmından ise borsada kaç dakika hareketsiz kaldığınız zaman çıkış yapması gerektiğini ayarlayabilirsiniz.

Güvenlik resmi bölümü ise size giriş esnasında gösterilecek resmin bulunduğu alandır. Buradan resmin ne olduğunu kontrol edebilir ve sonraki girişlerinizde bu resmin eşleşip eşleşmediğini teyit edebilirsiniz.

Alarm

BtcTurk Alarm
BtcTurk Alarm

Alarm bölümünde fiyat, yüzdelik değişim, nominal değişim ve hacim değişimi konusunda alarmlar belirleyebilirsiniz.

Ayrıca BtcTürk’ün yardım merkezi üzerinden kafanıza takılan tüm soruların cevabına ulaşabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • bilgehan
    Posted 10 Ekim 2018 - 20:45 20:45

    Bitlo.com’u da inceleyebilir misiniz?

Leave a comment