Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Miko Matsumura, Türkiye’nin Blockchain Konusunda Neler Yapması Gerektiğini Anlattı

Blockchain Türkiye’nin düzenlediği ve MenaPay’in de konuşmacı sponsoru olduğu etkinlikte konuşan ünlü Blockchain ve kripto para ‘gurusu’ Miko Matsumura, Türkiye’nin son dönemde izlediği Blockchain ve dijitalleşme odaklı ekonomi politikasına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Salondan gelen, Türkiye’nin yeni Ekonomik Kalkınma programında ICO’ların bir fonlama metodu olarak görülmesinin kendisine ne düşündürdüğü yönündeki bir soruya, Matsumura şöyle yanıt verdi:

”Şu anda elbette ki dünyada yeni bir ekonomik dönüşüm yaşanıyor. Oyun, artık farklı kurallar ile oynanmaya başladı diyebiliriz. Bu noktada da hesapların artık eskisi kadar iyi tutmadığı ve dünyanın birçok ülkesi için sıkıntılı bir dönemin başladığı yorumları yapılabilir. Çünkü artık dünyanın birçok ülkesinin Merkez Bankası’nın hesapları tutmamaya ve işler kötüye gitmeye başladı. Oyun artık gerçekten değişiyor ve bu noktada ülkeler de yeni dönemde kendilerine hareket alanı sağlayacak hamleler yapmak istiyorlar.”

Daha sonra, Merkez Bankaları’nın finansal inovasyon noktasında gelecekte ne yapabileceklerine ilişkin konuşan Matsumura, şunları söyledi:

”Bu noktada elbette ki akıllara yeni finansal inovasyonlar geliyor. Bana kalırsa bu değişen oyunda Merkez Bankaları ayakta kalmak için her şeyi yapmaya hazır. Aklıma zaten bir senaryo geliyor.”

Matsumura, o senaryoyu işe şöyle açıkladı:

”Aklıma gelen en önemli senaryo, artık Trump yönetiminin tavırlarından, ambargolarından ve de negatifliğinden bıkmış bazı ülkelerin merkez bankalarının bir araya gelmesi ve merkez bankasına Bitcoin koymaya karar vermesi. Bunu yaparlarsa işte o zaman oyun değişebilir. Merkez Bankaları’nın Bitcoin rezervine sahip olması demek, Bitcoin fiyatında büyük bir artış yaşanması anlamına gelecektir ve bu da Merkez Bankaları’nın bir nevi rahat bir nefes almasını sağlayacaktır. Bu dediğim senaryo kesinlikle gerçekleşebilir. Çünkü, son dönemde trende baktığımızda merkez bankalarının ürün sepetlerinde çeşitlendirmeye gittiğini görüyoruz. Bitcoin ya da herhangi bir kripto para birimi de, bu çeşitlendirmenin yeni bir parçası olarak fonksiyon görecektir.”

Daha sonra ise, salondan Rusya ve İran gibi Amerikan ambargosuna maruz kalan ülkelerin dijitalleşme ve kripto para alanına kaymalarının, Matsumura’ya ne ifade ettiği soruldu. Başarılı isim, bu soruyu ise, şöyle yanıtladı:

”Açıkçası ben bir Amerikan vatandaşıyım ve burada hiçbir ambargoyu ya da fikri savunmak için bulunmuyorum. Bunu belirtmek isterim. Ancak, bir adım geri atıp olaylara uluslar arası perspektifte bakarsak, bana kalırsa tüm bu yaşananlar merkezi olmama yolunda atılmış önemli birer adımdır. Artık dünyada ‘Amerikan İstisnacılığı’ güç kaybetmeye başladı ve bu durum devam da edecek gibi görünüyor. Artık dünya merkezileşmekten uzaklaşmaya başladı ve bunun çeşitli kanıtlarını da her geçen gün görmek mümkün.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment