Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Borsası Sahibine 121 Ay Hapis Cezası

Bir kara para aklama örgütüne dahil olan Bitcoin borsası RG Coins’in kurucusu Rossen G. Iossifov, 16 diğer çete üyesi ile milyonlarca dolarlık dolandırıcılıktan suçlu bulundu. Borsa kurucusu Iossifov’a ve çete üyelerine hapis cezası yağdı. 900’den fazla ABD vatandaşının mağdur olduğu tahmin ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı bir basın açıklaması yayınlayarak milyonlarca dolarlık kripto para dolandırıcılığı yapan eski Bulgaristan vatandaşının tutuklandığını duyurdu. Amerikan vatandaşlarını dolandıran adam, 121 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Romanyalı dolandırıcılar ile iş birliği yaptı

ABD Bölge Mahkemesi, eski Bulgaristan vatandaşı 53 yaşındaki Rossen G. Iossifov’u kara para aklama örgütü kurmaktan suçlu buldu. Iossifov, merkezi Sofya’da bulunan Bitcoin ve kripto para borsası RG Coins’in sahibi ve kurucusu olarak bildirildi.

İncelenen bulgulara göre RG Coins borsasında, dolandırıcılık ile kazanılan paranın aklanması konusunda cezai sorumluluklardan kaçmak için tasarlanmış iç dinamiklere rastlandı. Kara para aklamak için kullanılan paravan RG Coins borsasının iş birlikçileri ise Romanyalı dolandırıcılardı rastlandı.

1000’e yakın vatandaşı mağdur ettiler

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre geniş çaplı çevrim içi bir açık artırma dolandırıcılığı planı ile en az 900 Amerikalı mağdur edildi. Dolandırıcılık planının Romanyalı iş birlikçileri gerçekte var olmayan yüksek maliyetli araba gibi malları internet sitelerinde olduğundan düşük rakamlarla yayınladılar. Bir fırsat yakaladığını düşünen alıcılar, aslında var olmayan mallara ödeme yaptıktan sonra dolandırıcılar bu parayı aklamak için kripto paraya çevirmek üzere Iossifov ile iş birliği yaptılar.

Soruşturma sırasında ele geçirilen belgeler Issifov’un, yaklaşık 3 yıldır Romanyalı 5 dolandırıcıdan dördü için neredeyse 5 milyon doları kripto para ile akladığını ortaya çıkardı. Romanyalı dolandırıcıların ABD vatandaşlarından 7 milyon dolardan fazla para kazandığı ve Iossifov’un bu işlemlerden 184 bin doların üzerinde gelir elde ettiğini belirlendi.

Dolandırıcılara ceza yağdı

Iossifov, Eylül 2020’de Kentucky Frankfort’ta açılan mahkeme ile iki haftalık duruşmanın ardından mahkum edildi. Federal yasalara göre Iossifov aldığı 121 aylık hapis cezasının %85’ini çekmek zorunda.

Şimdiye kadar Iossifov haricinde dolandırıcılık planına dahil olan 16 kişi tutuklandı. Bu üyelere toplam 366 ay hapis cezası verildi. Dolandırıcılık çetesinin 3 üyesinin ise hala kaçak olarak arandığı ortaya çıktı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!