Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin (BTC) Koronavirüs Aşısı Haberine Nasıl Tepki Verdi?

Bitcoin (BTC) fiyatı Koronavirüs aşısı için yapılan son dakika açıklamasının ardından hızla yükselmeye başladı. Gün boyunca 15 bin 500 dolar altında seyreden Bitcoin fiyatı, aşı çalışmalarının büyük oranda başarılı olduğunun öğrenilmesiyle birlikte 15 bin 800 dolara dayandı. Fakat Bitcoin fiyatı bunun ardından adeta U dönüşüyle aşağı yönde hareket etmeye başladı.

On binlerce gönüllünün katıldığı çalışmalar sonucunda Pfizer Inc. ve BioNTech SE tarafından geliştirilen Koronavirüs aşısının enfeksiyonu yüzde 90’dan fazla oranda önlediği öğrenildi. Son dakika haberi olarak duyurulan bu gelişme Pfizer hisselerinin yüzde 7; BioNTech hisselerinin ise yüzde 11 oranında değerlenmesine yol açtı. Hisse piyasasındaki bu anlık hareketlilik için Donald Trump’tan da takdir mesajı geldi. Trump bu haberi “aşı çok yakında geliyor” yorumuyla paylaştı.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1325778096151203843

Bu sırada S&P 500 vadelileri ve Bitcoin (BTC) fiyatı da anlık olarak yükselişe geçti. Fakat bu yükselişin devamı şimdilik gelmiş değil.

bitcoin-btc-fiyat-sp-hisse
Bitcoin (BTC) fiyatı, anlık olarak S&P 500 ile birlikte yükselse de ardından düşmeye başladı

“Dünyaya verilebilecek en iyi haber bu”

Bloomberg haberine göre geliştirilen Koronavirüs aşısı şu ana dek bu virüsü kapmış 94 hasta üstünde denendi. Şirketler aşıyı toplamda 164 hasta üstünde test etmeyi planlıyor. Önümüzdeki bir-iki hafta içerisinde tamamlanması beklenen bu süreçten olumlu sonuç alınması, Koronavirüse karşı mücadelede büyük bir eşik olabilir.

Pfizer’deki aşı araştırma ve geliştirme departmanının başkan yardımcısı olan William Gruber, bunun “şu anda dünyaya verilebilecek en iyi haber” olduğunu söyledi. BioNTech CEO’su Uğur Şahin de başlangıç aşamasında yüzde 60 – yüzde 70 aralığında olumlu sonuç veren bu aşıdan şimdi yüzde 90’dan fazla olumlu sonuç alınıyor olmasının “olağanüstü bir gelişme” olduğunu açıkladı.

Kısıtlı sayıda aşı üretilecek

Pfizer ve BioNTech ortaklığında geliştirilen aşının hastanelik vakaları önleyecek kadar etkili olup olmadığı bilinmiyor. Aşı için düzenlenen üçüncü faz çalışmalarının devam ettiği bilinirken aşının ateşlenme gibi yan etkilere sahip olduğu biliniyor.

Brown Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi Dekanı Ashish Jha, yapılan ‘yüzde 90 oranında başarılı’ açıklamasının doğru olması halinde bunun “beklenenden çok daha iyi bir haber” olacağını söyledi. Fakat başarılı olması halinde bile aşıdan başlangıç aşamasında kısıtlı sayıda üretileceği söylenebilir. Stat News haberine göre Pfizer yıl sonuna kadar 50 milyon doz aşı üretebileceğini, önümüzdeki yıl içerisinde ise bu sayıyı 1.3 milyara çıkarabileceğini açıkladı.

Piyasalarda nasıl yankı buldu?

Kovid-19 aşısı ile ilgili açıklanan bu gelişme kripto para, hisse ve emtia piyasalarında neredeyse anlık olarak hissedildi. 15 bin 800 dolar seviyesine kadar yükselen Bitcoin fiyatı an itibarıyla 15 bin 500 dolara kadar gerilemiş durumda. Bu sırada S&P 500 vadelileri 3,625’ten işlem görmekte. ONS Altın fiyatı  ise bin 909 dolar.

Aşı haberine en karmaşık tepkiyi veren varlık Bitcoin olmuş olabilir. Başlangıç aşamasında S&P 500 ile birlikte sıçrayan Bitcoin fiyatı ardından sert bir şekilde düşmeye başladı.

Bu sırada vadeli işlem piyasasında son 24 saat içerisinde 25 milyon dolarlık kısa pozisyon15 milyon dolarlık uzun pozisyon tasfiye oldu. Tasfiye olan kısa pozisyonların 15 milyon dolarlık kısmı Binance kaynaklı oldu.

bitcoin-btc-vadeli-short-long
Kaynak: Cryptometer
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!