Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash Ekibi ve Topluluğu Arasındaki Çatlak Büyüyor

Birkaç gün önce, haberini ilk olarak duyduğumuz Bitcoin Cash ekibi ve topluluk üyeleri arasında başlayan fikir ayrılıklarının, derinleştiği ifade ediliyor. Bazı geliştiriciler, pre-consensus adı verilen fikir sayesinde blok zamanlarının azalacağını, onaya ihtiyaç duyulmayan gönderimler yapılacağını ve diğer özelliklerin de iyileştirileceğini iddia etmişti. Konuyla ilgili daha sonra yoğun tartışmalar ve fikir teattileri yapıldı ve BCH topluluğunda elinde madencilik gücünü bulundruan Haipo Yang gibi bazı kişiler, hızlı blok zamanı önerisine özellikle destek çıktı. Ancak aralarında Coingeek’den Calvin Ayre’nin de bulunduğu birçok kişi, bu değişiklikleri ‘riskli’ bulduklarını ifade ettiler.

Pre-Consensus Nedir?

Bundan kısa bir süre önce Bitcoin ABC’nin baş geliştirici ekibinde yer alan Amaury Sechet, Bitcoin Cash ekibine Pre-Consensus fikrini sunmuştu. Sechet ve diğer geliştiriciler, bu fikir sayesinde blok zamanlarının daha da hızlanacağını ve ödemelerin daha efektif bir şekilde yapılacağını ifade etmişti. Ancak bu fikre karşı çıkan başta Nchain’in baş araştırmacısı Chris Wright’ın bulunduğu birçok kişi, bu değişikliklerin hiç de olumlu sonuçlanmaycağını belirtmiş ve birçok topluluk üyesi de, bu yönde görüş bildirmekten geri durmamıştı.

Viabtc kurucusu Haipo Yang ise Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

”Bana göre Bitcoin Cash blok zamanını 10 dakikadan 1 dakikaya indirmeli. Bir madencilik merkezi operatörü olarak, bu konuda herhangi bir teknik sorun olacağını düşünmüyorum. Tam aksine bu sistemle, kullanıcı deneyimi de daha iyileşecektir.”

Wright ise teknik manada bu sistemin tam bir felaket olacağını belirtirken, bu sistemin Bitcoin Cash’i yerle bir edeceğini belirtti ve sistemin ölçeklendirmesine ciddi zarar vereceğini kaydetti. Wright ise, şunları söyledi:

”Hiçbir katkısı ya da faydası yok. Hiçbir katma değer sağlamıyor. Uzun vadede ne olur diye düşünmeden ortaya atılmış bir plan ve proje. Bitcoin Cash’in doğasını ve tüm iyi özelliklerini silip atabilecek bir sistem bu. 1 dakikaya düşmesi gerçekten de bir şey ifade etmeyecek ve bunun para olarak değerini yerle bir edecek.”

Coingeek ‘Riskli Değişikliklere’ Destek Vermiyor

Bitcoin Cash topluluğunun önemli figürlerinden birisi se Calvin Ayre. Coingeek’ten Ayre, önemli bir madencilik gücüne sahip. Ancak Viabtc’den Yang’ın aksine, Ayre bu konuda çok daha çekimser ve şüpheci bir yaklaşım içinde. Ağda, Viabtc’nin %17’lik oranının ardından %17,8 ile son dönemde Viabtc’yi geçen Coingeek’in shibi, yaptığı açıklamada topluluğa dikkatli olmaları gerektiğini belirtti ve şirketin bu noktadaki duruşunun Nchain’den Chris Wright ile benzerlikler taşıdığını ifade etti.

Coingeek’ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

”Coingeek, Bitcoin Cash’in orijinal Bitcoin protokolüne bağlı kalması gerektiğini savunuyor. Zaten Bitcoin’in temel protokolünde yapılan saçma sapan değişiklikler sonucu şu an gerçek Bitcoin olan Bitcoin Cash ortaya çıktı. Bundan ötürü ana amacımız Bitcoin protokolünü takip etmek olmalı. Bunun yerine Bitcoin’in orijinal protokolünden uzaklaşacak hareketler yaparsak başarısız oluruz.”

”Bitcoin Cash takipçilerine sesleniyorum. Şirketimiz böylesi bir değişikliği hiçbir şekilde onaylamayacaktır. Bitcoin Cash madencilik topluluğunda yer alan birçok arkadaşım da benimle benzer fikirleri paylaşmaktadır.”

Destekçi Sayısı Hiç de Az Değil

Sechet ve arkadaşlarının öne attığı bu fikre karşı çıkan kişi sayısı çok olsa da, aynı zamanda destekleyen insanların sayısı da bir hayli fazla. Bitcoin Unlimited’ın baş araştırmacısı Peter Rizun ve başarılı Türk mühendis, Cornell Ünivesitesi öğretim görevlisi Emin Gün Sirer de Sechet’in ve arkadaşlarının ortaya attığı bu fikrin Bitcoin Cash’e zarar vermeyeceğini ifade etmişti.

Stash Wallet’da çalışan mühendis Justus Ranvier ise olaya tepki gösteren Chris Wright’ı eleştirdi. Ranvier, şu sözleri kullandı:

”Bu yapılan teklifin ne kadar iyi olup olmadığından ziyade, Craig Wright’ın davranışını çok rahatsız edici bulduğumu açıkça söylemek istiyorum. Bir sistemi getirmek isteyen herkese ‘bakın benim patentlerim var, bunu yapamazsınız.’ demek için yaşıyor gibi bir hisse kapıldım ve bu da doğru bir yaklaşım değil.”

Bitcoin Cash geliştirici ekibi ile topluluğunun fikir ayrılıkları şu anda derinleşmiş durumda ve bu konudaki tartışmaların dozajı da kullanılan üsluba ve ifadelere bakılırsa giderek artacağa benziyor. Ancak her iki taraf da, fikirleri ne olursa olsun bunu açıkça tartışabildikleri için şanslı olduklarını ve böyle bir imkanın çoğu kripto para topluluğunda olmadığını ifade ediyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment