Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela’nın Petro Endeksli Ulusal Para Birimi Hazır ve Ağustos Ayında Piyasaya Sürülecek!

Venezuela sahip olduğu ulusal itibari para birimi olan bolivar’ı, çok fazla tartışmalara sebep olan ”petro” tokenine endeksli olacağı söylenen yeni bir para birimi ile değiştiriyor.

bolívar soberano” isimli bu yeni para birimi, Çarşamba günü ülkenin başkanı Nicolas Maduro‘nun yaptığı bir açıklamaya göre önümüzdeki ay piyasaya çıkacak ve kullanılmaya başlanacak.

Maduro bu yeni itibari paranın şubat ayında piyasaya çıkan petrol destekli kripto para birimi Petro’ya endeksli olacağı duyurusuna ek olarak, daha önce yapılan ve bolivar’dan üç sıfır atmayı kapsayan planın da artık 5 sıfır olarak değiştiğini açıkladı.

Reuters’in haberine göre bu hamle bu yıl %1.000.000’a ulaşacağı düşünülen enflasyonu durdurmak için yapılıyor.

Yerel bir haber kaynağı teleSUR‘un aktardığına göre başkan şunları ifade etti:

”Yeni ekonomik düzenleme 20 Ağustos tarihinden itibaren  Petro’ya endeksli yeni bir para birimi olan ”bolívar soberano”nun çıkarılması ve sirkülasyona sokulması ile başlayacak.”

Maduro bu yeni para biriminin ülkenin finansal durumunu ”kökten değiştireceğini” ifade etti ve şunları söyledi:

”Venezuela’nın gelecekteki ekonomik vizyonunun ne olması gerektiğini düzeltmemiz gerekiyor ve bunu başaracağız.”

Maduro buna ek olarak Petro’nun ” hem teknolojik hem de finansal olarak sağlam bir hal alacağını” ve ”bütün ulusal ve uluslararası ekonomik etkinliklerin içinde yer alacağını” vurguladı.

 

Muhalefetin yönettiği kongre tarafından ”yasa dışı” ilan edilse de, petro başkan Maduro’nun bunu çok fazla benimsemesi nedeniyle adeta ülkenin ekonomisinin kalbine doğru ilerliyor.

Şubat ayında Maduro ülkenin bankalarının petro madenciliği yapıp aynı zamanda petro kullanmasını emretmiş ve bir kaç kamuya bağlı şirketin de satışlarından elde ettikleri belli bir yüzdeyi Petro’ya çevirmelerini istemişti. Bunun yanı sıra Petro lehine yapılan çok fazla girişim de var.

Maduro ilk başta  Mart ayında ABD tarafından uygulanan yaptırımların üstesinden gelmek için 100 milyon token’in üretileceğini (6 milyar dolar civarı değere sahip olduğu iddia ediliyor) söylemişti ve ABD Başkanı Donald Trump, Maduro’nun bu hamlesine Venezuela ve petro hakkında yeni yaptırımlar imzalayarak karşılık vermişti.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment