Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash: Fiyat Artışının Durmasının 3 Sebebi

Bitcoin Cash, Coinbase tarafından listelendikten sonra ciddi bir artış yaşamıştı ama bundan sonra çıktığı fiyat seviyelerinde tutunmayı başaramayıp tekrar düşüşe geçmişti. BCH şimdilerde neredeyse 0.1 BTC’ye denk ve birim fiyatı da 750 ile 800 dolar arasında dalgalanmalar yaşamaya devam ediyor.

Peki BCH fiyatı böylesine bir artıştan sonra neden bataklığa saplanıp kaldı?

1 ) Madencilik Zarar Ettiriyor

BCH ağı için acil zorluk algoritmasının piyasaya sürümünden itibaren, madenciliğin zorluğunu daha kolay hale getirecek herhangi bir güncelleme yapılmadı. Bu sebeple, grafiklerin gösterdiğine göre, BCH madenciliğinin kar getirisi uzun zaman periyotu boyunca BTC madenciliğinin kar oranından daha düşüktü. BCH madenciliğinin daha karlı olduğu günlerde bile bu kar oranı çok düşüktü. Aylar boyunca BCH Bitmain‘e bağlı havuzlar tarafından kazıldı ki bu, düşük kar oranının başka bir sebebi olabilir. Bitmain’in etkisi BCH’ye olan güveni azalttı ve bu konuda çok fazla eleştiri aldı. Eleştirmenlerin temel dayanak noktası BCH ağının Bitmain tarafından kontrol altına alındığı veya alınacağı olmuştu.

2 ) Trading Profili Değişti

Şimdiye kadar, aktif trading işlemlerinin çoğu BTC ve BCH arasında oldu ve bu direkt trading işlemleri bir ağdan diğerine olan güveni simgelemekteydi. Ancak bu trading profili son zamanlarda değişime uğradı. Bunun değişmesinin temel sebebi ise Tether‘a (USDT) olan kaymadan kaynaklanmakta. Tether şu sıralar fiyat konusunda BCH’ye çok farklı bir süreç sağlamakta. USDT’ye karşı trading demek, piyasa katılımcılarının dalgalanma yaşamayan fiyat pozisyonlarında beklemesi demek oluyor. Bu aslında iyi bir şey gibi gözükse de, fiyat azalması getirmediği gibi artışını da getirmiyor. İnsanlar bu sebeplerden ötürü BCH’ye karşı FOMO güdümlü satın almalara başlıyorlar. Tether BCH trading hacminin %75’inden fazlasına sahip.

3 ) BCH bir alt koin

Olayı doğrudan söylemek gerekirse, BCH ilgi için mücadele eden ve ünü geçtiğimiz günlerde biraz azalmış olan bir alt koin. BCH geçtiğimiz günlerde ödeme yöntemi olarak çok fazla kabule kavuşmakta olsa da, şu sıralar BCH’ye ilgi duyan yeni kişiler pek fazla yok gibi. Fiyat pompalama olayları geçmişte kaldı ve artık Kore piyasası bile çok fazla fiyat farkı üretmiyor. Yeni ve düşük fiyatlar yeni fiyat artışları yaratmazken, buna ek olarak bekle ve gör yaklaşımına kapı aralıyor. Bütün bunlara ek olarak BCH şu sıralar işlem sayısı ve ücreti hakkında ciddi bir mücadele vermekte.  İşlemlerde dalgalanmalar yaşanıyor ve bazı aktif günler olurken, işlem sayıları 50.000 ile 14.000 arasında değişim gösterebiliyor. BCH için bir kötü haber ise Bitcoin’in işlem ücretlerinin düşmesi ve BTC ağını tekrardan kullanılabilir hale getirmesi olarak yorumlanabilir.  Litecoin fiyatı ise geçtiğimiz haftalardaki bir kaç istisna dışında BCH’ye göre kalıcı olarak daha yüksek olarak yorumlanabilir.

KAYNAK: Cryptovest

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment