Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash Hard Fork’a Gidiyor: İşte Bilmeniz Gereken Her Şey

Bitcoin Cash’te yeni bir hard fork yolda. Fork sonucunda transfer hızlarının artması beklenirken, Bitcoin Cash Blockchan’i üzerinde başka tokenlerin kurulmasının da önünün açılabileceği, kulislerde dillendirilen bir başka iddia.

Aylar süren tartışmalar ve fiyat düşüşünün ardından Bitcoin Cash için işler biraz daha iyi gitmeye başladı. Bundan yaklaşık bir hafta önce 18 Nisan’da bir Bitcoin Cash’in fiyatı 770 dolardı. Bugün yaşanan ciddi düşüş ki yüzde 16’ydı, Bitcoin Cash’in fiyatı şu an için 1293 dolar. Bu da bir haftada sağlam bir yüzde 40 demek. Aynı fiyat gibi, Bitcoin Cash’in işlem hacmi de artış halinde.

Bu artış rakamları güzel gibi görünse de, yine de Bitcoin Cash fiyatı Aralık ayına göre hayli düşük kalıyor. Zirvenin yapıldığı Aralık ayında bir Bitcoin Cash fiyatı 3 bin 650 dolar olurken, birçok Bitcoin Cash yatırımcısı o dönem için Bitcoin’in yerine biz geçiyoruz yorumlarını yapmıştı. Ancak şu an bu yorumların yerinde adeta yeller esiyor.

Ufuktaki Fork Fiyatı Arttıracak

Bitcoin Cash camiasının ana amacı köklü bir devrim tabii ki değil. Onun yerine, Bitcoin’in pek de başaramadığı günlük ödemelerin sağlanabileceği bir ağ kurulması planlanıyor.

Bitcoin Cash’in bu son dönemdeki çıkışının altında ise birkaç farklı sebebin yattığını söylemek mümkün. Bazılarına göre ana sebep Güney Kore kaynaklı yatırımlar iken, bir diğer güruh ise piyasann genel toparlanmasının Bitcoin Cash’e de etki ettiği kanaatinde. Ancak Bitcoin Cash’in 15 Mayıs’ta gerçekleşecek olan hard forkunun da fiyatı arttırmada önemli bir etken olduğu aşikar.

Hard fork demek aslında işin sonucunda hali hazırdaki ağın güncellenerek yeni bir Blockchain ve bununla beraber gelen yeni bir kripto para türü demek. Hard forka giren bir koinin yatırımcıları, sonucunda doğan yeni koinden de ellerindeki eski koin miktarı kadar alıyor. Bu da, ilgili kripto paranın günler, haftalar hatta bazen aylar süren bir yükselişe girmesine yardımcı oluyor.

Yakın geçmişten bir örnek verilecek olursa, Bitcoin hard forku sonucu Bitcoin Cash oluşmuş ve hard forka giren Bitcoin’in fiyatları o dönemde iki gün içinde tam yüzde 10 artış göstermişti.

Amaç Bitcoin Cash’i Daha Güvenilir Yapmak

Bitcoin ABC adıyla bilinen ve Bitcoin Cash’in  geliştirici ekibinde yer alan bir gruo; Kasım 2017’de İngiltere’nin başkenti Londra’da toplandı bu hard fork kararlaştırıldı. Grup, ağın fonksiyonel ve işe yarar olmasını birinci sıraya koyarken, toplantı sonrasında gruptan yapılan açıklamada ”ana hedefimiz Bitcoin Cash’in paranın farklı bir çeşidi olarak gelişimini hızlandırmaktır” denilirken, Bitcoin Cash ağı ile ilgili olarak da daha güvenilir, daha ölçeklenebilir, daha az ücret gerektiren ve patlamaya hazır bir ağ yaratılmak istendiği ve bu ağın gayet güzelce çalışan bir sistem üzerinde gitmesinin hedeflendiği belirtildi. Ana akım yatırımcı ve kullanıcılar tarafından dünya çapında kullanıma hazır olması gereken ağın; aynı zamanda büyük kuruluşların da güvenebileceği bir formatta olması gerektiğine de kalın çizgilerle not düşüldü.

Bitcoin Cash yaratıldığında ana amaç Bitcoin ağından çok daha iyi alternatif ortaya çıkarmaktı. Bitcoin için  halen büyük bir problem olan ölçeknelebilirlik sorunu, Bitcoin Cash’in geliştirmeyi en çok amaçladığı şeydi.

Bitcoin ağı şu anda saniyede 3 ya da 4 işlem yapabilme hızında çünkü Bitcoin’de işlemlerin onaylandığı bölüm olan ”blok” kısmının kapasitesi düşük. Bitcoin bloklarının her biri 1 MB veri depolama şansına sahipken, bitcoin Cash’te bu rakam 8 MB’ye kadar çıkabiliyor ve bu da; Bitcoin Cash’i saniyede 60 işlem onaylayan bir ağa dönüştürüyor.

Elbette daha geniş bir blok kapasitesi demek, her bir işlem için ödenen ücretin de daha az olması demek. Özellikle Bitcoin ağında trafik pik yaptığında bu özellik gerçekten can kurtarıcı oluyor.

İşte Bitcoin Cash’in Mayıs ayında planladığı hard fork ile 8 MB olan ağ kapasitesi 32 MB’ye çıkacak. Bu da haliyle Bitcoin Cash ağının saniyede onayladığı işlem sayısını orantılı olarak arttıracak.

Başka Tokenler de Gelecek

Bazı raporlara göre Bitcoin Cash’teki bu hard fork, Bitcoin’in uzun süredir inaktif durumda bulunan ‘atıl’ kodlarının bazılarının da yeniden aktiflenmesi sonucunu beraberinde getirecek. Bu kodlardan belki de en önemlisi OP Group. Çünkü bu operasyon kodu, Bitcoin Cash ağında başka tokenler oluşumunu kolaylaştıracak. Nasıl ki, şu an kullandığımız birçok token Ethereum Blockchain’i üzerinden işlem görüyor ve biz onlara ERC 20 uyumlu tokenler diyoruz, aynı durum hard fork sonucunda Bitcoin Cash için de geçerli olabilir ancak bu durum şu an için net değil.

Eğer bu ekleme başarılı olursa ve Bitcoin Cash ağında başka tokenlerin de yaratılmasının önü açılırsa, 2018’in ikinci çeyreğinde Bitcoin Cash ağında çılgınca bir artış yaşanacağı ön görülüyor. Aynı zamanda bazı diğer operasyonel kodların da tekrardan devreye girebileceği de gelen haberler arasında.

Fork sayesinde ayrıca Blockchain’e girilebilen veri miktarı da artacak. Renkli koinlerin de işin içine girmesi, Blockchain’in veri depolaması konusunda önemli bir rol oynayacak.

2017 yılında ilk kez bir hard forka giden Bitcoin Cash, o dönemki hard forkta sistemin iyileştirilmesini amaçlamıştı. Özellikle de madencilik konusunda yaşanan problemlere çözüm bulunmak istenmişti.

Severiz: Komplo Teorileri ve Tesadüfler

Bitcoin Cash ağı kurulduğu günden bugüne her zaman tartışmaların ve komplo teorilerinin odağında olmayı bir şekilde başardı. Bunun ilk örneği Kasım 2017’nin ortasında geldi. Bitcoin Cash iki gün içinde önce 2500 dolara çıktı, ardından 48 saat içinde bin dolara indi. 

Tüm bu olayların arefesinde Bitcoin’e karşı olan olumlu tavırları ile bilinen Roger Ver ve Bitcoin geliştiricisi Gavin Andresen Bitcoin Cash’e, Twitter hesapları üzerinden resmen methiyeler diziyordu. Ancak bu keskin düşüşün ardından kripto para camiasındaki birçok kişi, fiyatta ciddi bir manipülasyon olduğunu düşünerek Andresen ve Ver’i suçladı.

Bir olay da Coinbase kaynaklı yaşandı. Coinbase, kendi platformu üzerinden Bitcoin Cash işlemlerini yasaklarken, buna sebep olarak da içerden birinin ticaret yapmasını gösterdi. O dönem birçok kişi Coinbase’de fazlaca Bitcoin sahibi olan birinin, Coinbase’in Bitcoin Cash’i listeleyeceği haberini bir şekilde aldığını ve bir anda karın büyük bir kısmına konduğunu iddia etti ve kripto para piyasasını Wall Street’e döndüren bu insanlar hakkında Twitter üzerinden dert yandı.

Bitcoin Cash şimdi de yine tartışmaların odağında. Bu sefer konu yine bir başka fiyat manipülasyonu. Bazı kaynaklara göre, büyük madencilik firması Bitmain’in bir yan kuruluşu olan Antpool, yapay olarak Bitcoin Cash’in fiyatını arttırmakla suçlanıyor.

Antpool’dan cuma günü yapılan açıklamada şirketin Bitcoin Cash madencilik ödüllerinin yüzde 12’sini yakmaya başladığı açıklanırken, Antpool bu hamlesi ile Bitcoin Cash ağını güçlendirmek istediğini belirtti. Şirketten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

”Aktif kullanıcıların Bitcoin Cash harcaması ekosistem için hayli büyük önem arz ediyor. Bu durum, stabil bir şekilde işin sürmesi için elzem ve aynı şekilde Bitcoin Cash tutan insanların da olması ve bir dengenin sağlanması gerekiyor. Bu insanlar olmazsa, Bitcoin Cash’in değeri büyük bir destekten yoksun kalır. Biz de firma olarak bu insanların da Bitcoin Cash ağının önemli bir katılımcısı olduğunu ve bu yüzden kar elde ederek ödüllendirilmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bitcoin Cash ekosisteminin büyümesinde önemli bir gösterge de, madencilerin kazandığı gönderim ücretleridir ve eğer bu ücretlerden bir kısmı yakılırsa, bu; madencilerin kazancı tüm ağ ile paylaşmasına vesile olur.”

İşte bu açıklama, kullanıcılar arasında dedikodulara ve komplo teorilerine yol açarken, Antpool’un fiyatı kasten arttırdığı yönünde iddialar gündeme bomba gibi düştü.

Bitcoin Cash’in geleceği, yatırımcılarının istediği kadar net olmasa da, geliştirici ekibin ağın ve projenin arkasında sapasağlam durduğu da yadsınamaz bir gerçek. Ekip var gücü ile çalışarak başarıyı hedeflerken; Bitcoin Cash gerçekten de Bitcoin forklarının en başarılısı olarak karşımıza çıkıyor.

Bakalım 15 Mayıs’taki hard fork neleri getirecek, hep birlikte göreceğiz…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment