Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Koreli Bakan Yardımcısı: Kripto Para Devlet Parası İçin Tehdit Oluşturabilir

Güney Kore Maliye ve Strateji Bakan Yardımcısı olan Kim Yong-jin, yakın zamanda gerçekleşen bir konferansta kripto para piyasasının hızla büyüdüğünü ve artık çok daha stabil olduğunu söyledi.

Kripto paralar gibi alternatif ödeme araçlarının mevcut finans sistemini alt edebileceklerini söyleyen bakan yardımcısı, kripto paralar hakkında yaptığı açıklamalarla yerel yatırımcıları ve kripto para destekçilerini bir hayli şaşırttı:

“Bu yılın başlarında yatırım ve spekülasyon balonuna kapılmış olan Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar artık daha stabiller ve hem yetkilileri hem de yatırımcıları mevcut sistemin temellerini sorgulamaya sürüklüyorlar” diyen Kim, şöyle ekledi: “Merkez bankası kripto paralar gibi alternatif ödeme metotlarının ortaya çıkışını geleneksel itibari para sistemine bir tehdit olarak algılamalı.

Güney Kore’de Kripto Para Sistemi

Kuzey Kore ile tam anlamıyla bir barış sağlamaya çalışan ve bu doğrultuda oldukça ciddi adımlar atan Güney Kore Başkanı Moon Jae-in, attığı bu adımlarla Güney Kore halkının büyük desteğini almayı başardı. Güney Kore yönetiminin yozlaşmış politikacıların peşinden koşması da başkanın daha fazla destek almasını sağlıyor. Yozlaşmış politikacılar arasında ülkenin eski bankaları Park Geun-hye ve Lee Myung-bak da yer alıyor ve ikisi de şu an tutuklu durumdalar. Eski başkanlardan Park’ın 25 yıl hapisle karşı karşıya olduğunu da belirtelim.

Ocak ayında gelindiğinde ise Moon yönetiminin halktan aldığı destekte yüzde 20’ye varan bir düşüş yaşandı ve bu durum iktidarı epey endişelendirdi. O dönemlerde alanında uzman olan kişiler, iktidarın halktan gördüğü destekte yaşanan azalmanın ülkenin adalet bakanı Park Sang-gi tarafından yapılan sahte ‘kripto para yasağı’ duyurusundan kaynaklandığını söylediler.

Adalet Bakanı tarafından yapılan bu yanlış duyuru kısa sürede düzeltildi ve Kore’nin kripto paraları ne kısa vadede ne de uzun vadede yasaklamayı düşündüğünü belirtildi. Moon yönetimi aynı zamanda Güney Kore’nin endüstri devriminin en ön saflarında yer almaya devam etmek için Blockchain gibi teknolojilerin peşinden koşacağını da ekledi.

Ocak ayında yaşanan ‘Güney Kore’de kripto para yasağı’ skandalından sonra ülkedeki yetkililer kripto para sektöründeki yatırımcıları ve şirketleri korumak ve güvence altına almak için çok daha detaylı düzenlemeler üstünde çalışmaya başladılar.

Düzenlemelerle ICO Sektörü Geliştirilecek

Güney Kore’deki birkaç haber kaynağına göre hükûmet ICOlara uyguladığı yasağı yakın zamanda kaldırmayı düşünüyor. Şunu da belirtmek lazım ki hükûmet ICOları birden çok sevmeye başladığı için yasağı kaldırmayı düşünmüyor. Böyle bir durum söz konusu çünkü aralarında Kakao’nun ve Bithumb’ın da bulunduğu milyarlarca dolar değerindeki Kore merkezli şirketler hükûmeti yasağın kalkmaması durumunda Blockchain üzerinden başlattıkları girişimleri başka bir ülkeye taşımakla tehdit ettiler.

Kakao ve Bithumb en azından kısa vadede İsviçre’ye taşınma planları yapıyorlar. Böylesine büyük şirketlerin Kore’den çıkış yapması demek ülkedeki kripto para piyasasında milyarlarca dolarlık kayıp yaşanması anlamına gelebilir.

Hükûmet de bu büyük şirketlerin ülkeden çıkmasını önlemek adına ICOları yasallaştırmak ve token satışlarına izin vermek gibi yeni düzenlemelerin peşinde koşuyor. Hükûmet yetkililerinden birinin The Korea Times’a yaptığı açıklama şu şekilde:

“Maliye yetkilileri, Kore’deki belirli koşullara uyum gösteren ICOlara izin verilmesi için ülkedenin vergi kurumuyla, adalet bakanlığıyla ve diğer ilgili hükûmet kurumlarıyla görüşüyorlar. Katma değer vergisi, sermaye kazanç vergisi uygulamak ya da ticaret yapanlar için her iki vergiyi de getirme, yerel kripto para piyasalarından kurumlar vergisi toplama ve lisans dağıtarak resmi borsalar oluşturmak gibi çeşitli ihtimaller konuşuluyor.”

Maliye Bakan Yardımcısı tarafından yapılan açıklamaları ve hükûmetin Kore’nin kripto para sektöründeki yerini büyütme gibi planları olduğunu düşünecek olursak diyebiliriz ki Kore’de kripto para piyasasının geleceği şu an için olumlu görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment