Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yanlış Haberler Telaş Yarattı: Kore Bitcoin’i Yasaklamıyor

Anaakım Medya Korku Tellallığı Yapıyor

Asya’da yaşanan bir olayın etkisi Avrupa ve Amerika’da genelde bir gün sonra hissediliyor. Bugün kripto para grafiklerinin kırmızıya boyanmasının sebebi de Asya’dan gelen bir haber. Güney Kore‘de kripto para borsalarına vergi incelemesi uygulamasını yanlış aktaran anaakım medya telaşa sebebiyet verdi.

Vergi kaçırma iddiaları sebebiyle polisin Güney Kore’de borsa denetlemelerini sıkılaştırması daha önce de gündeme gelmişti. Denetlemelerin ana sebebinin bu olduğu iddia edilse de, sebep hükümetin kripto paraları regüle etmek veya kullanımını kısıtlamak istemesi de olabilir.

Bazı haberlerin aksine Güney Kore hükümeti Bitcoin ticaretini yasaklamadı. Borsalardan daha şeffaf davranmalarını isteyen hükümet bu hamleyle anonim hesapların ticaret yapmasını engellemeye çalışıyor.

Yerel haber ajansı Yonhap’ın aktardığına göre:

Sadece gerçek isimle kaydolunmuş banka hesapları ve uyumlu borsa hesapları para yatırma ve çekme işlemlerini yapabilecek. Borsalarda sanal hesaplara izin verilmeyecek.

Litecoin kurucusu Charlie Lee de attığı twitte “Çin Bitcoin’i yasakladı haberleri bitti şimdi de Kore Bitcoin’i yasakladı haberleri çıktı” minvalinde bir yorum yaptı. (FUD: Fear, Uncertainity, Doubt)

https://twitter.com/SatoshiLite/status/951336985477566466

Bu haftanın başında en büyük birkaç borsa denetçiler tarafından ziyaret edildi. En büyük 9. borsa olan Coinone da bu borsalar arasındaydı. Çalışanlardan biri şöyle aktardı:

“Ulusal Vergi Dairesinden birkaç memur bu hafta ofisimize baskın yaptı. Yerel polis de geçen yıldan beri şirketimizi yakından inceliyor. Yaptığımız işi kumarcılık zannediyorlar.”

Dünyanın en büyük ikinci borsası Bithumb’da bu hafta baskına uğradı. Çalışanlardan biri şunları iletti:

“Vergi memurları tarafından bazı evraklar göstermemiz istendi.”

Haberlere göre Güney Kore hükümeti kripto para hesap opsiyonu sunan bankaları da hedef aldı. Buna sebep olarak artan suç oranlarını gösteren hükümet, görünen o ki ülkede kripto paralara duyulan büyük ilgiyi bastırmak için elinden geleni yapıyor. Global kripto para ticaretinin %20’sinin Güney Kore’den geldiği biliniyor.

Bitcoin son dört günde %24 değer kaybederek 17,700$’dan 13,500$‘a geriledi. Ethereum ise son 24 saatte %16 zararla 1,140$’a geriledi.

Altkoinler de düşüşten nasibini aldı. Değerinin %50’sini kaybeden Ripple 3.84$’dan $1.60 a geriledi.

Bu büyük düşüşün sebebinin Güney Kore’deki yaptırımlar olup olmadığı ileriki günlerde belli olacak. Kripto paralarını tutanlar için gergin ve yıpratıcı bir bekleyiş sürerken bu hafta alım yapanlar için her şey indirimde.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment