Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash, Hard Fork’a Hazırlanıyor

15 Mayıs’a, an itibariyle sadece üç gün kalmış durumda. Bitcoin Cash Blockchain’i için çok önemli bir tarih olan 15 Mayıs, koinin blok kapasitesini 8 MB’den 32 MB’ye çıkaracak ve aynı zamanda uzun bir süredir kullanım dışı olan bazı operasyonel kodları, blockchain’e yeniden ekleyecek. İşin artık gerçekleşmesine sadece üç gün kalırken, biz de bu hamle ile bizleri nelerin beklediğini, özellikle de elinde Bitcoin Cash tutan veya yakın gelecekte Bitcoin Cash’e yatırım yapmayı düşünen okurlarımız için paylaşalım istedik.

Bitcoin Cash’in Hard Forkuna Üç Gün Kaldı

Bitcoin Cash ağı, tarihin gördüğü en büyük blok kapasitesi arttırımına hazırlanırken, 15 Mayıs sonrası blok kapasitesi, eskisinin tam 4 katı olacak. Geliştirici ekibin aynı zamanda sisteme Satoshi operasyonel kodlarını da ekleyeceği belirtilirken, bu sayede protokülün sistemin kapasitesini arttırmaya yarayacağı da belirtiliyor. Eğer Bitcoin Cash’te full bir node yönetmiyorsanız, normal bir kullanıcının yapacağı pek de bir şey yok.

Bitcoin Cash’in yaklaşık 3 gün sonra gerçekleşecek hard fork’u, 1 Ağustos’ta gerçekleşen fork ve Kasım ayında gerçekleşen DAA Fork’u ile benzerlikler taşıyor. Yani hard fork 15 Mayıs’ta gerçekleşecek ancak tüm sistemin aktivasyon süreci 12 blok da birbirine eşit kapasiteye gelene kadar gerçekleşemeyecek. Tüm blokların kapasitesi eşit olduğu anda ise, Bitcoin Cash’in 32 MB’lık hard forku gerçekleşmiş olacak.

Full Node Yürütenler ve Madenciler Güncelleme Yapmalı

Full node yöneten müşterilerin ve Bitcoin Cash madenciliği ile uğraşanların ise, hard fork başlamadan önce sistemi güncellemeleri gerekiyor. Bitcoin ABC 0.17.1 versiyonunu indirmeleri gereken kullanıcılar aynı zamanda eğer Bitcoin Unlimited veya XT kullanıyorlarsa da güncelleme yapmak durumundalar. Özellikle şu anda Bitcoin Cash ağında en dominant sistem Bitcoin ABC olduğu için birçok madenci de sistemini güncelledi bile. Ağa katılımın sağlanması için bu güncellemenin yapılması zaruri.

Özellikle borsanızda veya çevrim dışı cüzdanızda sakladığınız Bitcoin Cash’ler varsa, size bu hizmeti sağlayanların Bitcoin Cash hard forkunu destekleyip desteklemediklerini öğrenmek de hayli önem taşıyan bir durum. Şu gün itibariyle size bu hizmeti sunan borsa veya cüzdanların Bitcoin Cash hard forku yönünde bir güncelleme yapmadığını görseniz de, muhtelemen onlar da geçiş için hazırlanıyordur. Ancak yine de siz, blog sayfalarını veya resmi hesapları da takip etmeyi ve kontrol etmeyi unutmayın.

Son Hard Fork Kasım’da Gerçekleşmişti

32 MB’ya çıkacak Blok kapasitesi ile birlikte, Bitcoin Cash’in son hard forkunda bazı enteresan gelişmeler daha olacak gibi görünüyor. Bitcoin Cash camiası için yeni gelişmelere ve heyecanlara gebe olacak fork, aynı Ağustos’ta gerçekleşen DAA Fork’u ve geride bıraktığımız Kasım ayında gerçekleşen fork gibi sorunsuz çalışmayı hedefleyecek. 8 MB’den 32 MB’ye çıkacak blok kapasitesi, Bitcoin Cash Blockchain’i için büyük bir milat olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment