Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash Hard Fork’una Dakikalar Kaldı! Son Durum Ne?

Günler hatta haftalardır beklenen hard fork için sonunda sayılı saatlere girdik. Piyasayı adeta alt üst eden Bitcoin Cash hard fork’u ve olası ağ bölünmesi, Çarşamba günü bütün kripto para birimlerinin neredeyse dibi görmesi nedeniyle çok fazla sıkıntı oluşturmaya başlamıştı.

Bitcoin ABC ve Bitcoin SV ekipleri arasında çıkan ”iç savaş”, neredeyse bütün kripto para dünyasını etkisi altın aldı. Elde edilen bilgilere göre söz konusu hard fork’un Türkiye saati ile 19:40 civarında meydana gelmesi bekleniyor ve bu dakikadan sonra daha üstün olan ağ kendini belli etmeye başlayacak.

Kripto para topluluğu üyeleri ve dünyanın bir çok yerinden insan da, hangi ağın daha fazla hashpower’a sahip olup, diğer blockchain ağına galip geleceğine odaklanmış durumda.

Olay şu an için belirsizliğini koruyor olsa da, hard fork sürecini takip edebileceğimiz belirli yollar mevcut.

Twitter Dünyası

Kripto para dünyasının ve BCH taraflarının büyük bir kısmı, hard fork’u ve hangi ağın üstün geleceğini Twitter üzerinden canlı canlı takip edip, konu hakkında gönderi paylaşacaktır. Bu sebeple ilgili takımdan ilgili kişileri takip etmek de çok büyük önem taşıyor. İki tarafın en önde gelen isimleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Bitcoin Cash ABC

  • Roger Ver (@rogerkver) – 2012 yılından beri bir Bitcoin melek yatırımcısı olan Ver, aynı zamanda sağlam bir BCH destekçisi.

 

  • Amaury Séchet (@deadalnix) – Bitcoin ABC’nin üst düzey geliştiricisi.

 

 

  • Chris Pacia (@ChrisPacia) – E-ticaret platformu OpenBazaar’ın geliştiricisi.

 

  • Jihan Wu (@JihanWu) – Madencilik evi Bitmain’in kurucu ortağı.

Bitcoin Cash SV

  • Craig Wright (@ProfFaustus) – Satoshi Nakamoto iddiasıyla da tanınan nChain ekibi üyesi.

 

 

  • Calvin Ayre (@CalvinAyre) – Coingeek’in kurucusu.

 

  • Cobra (@CobraBitcoin) – Bitcointalk.org ve bitcoin.org’un eş sahibi.

 

  • Eli Afram (@justicemate) – CoinGeek yazarı ve Bitcoin Cash Avustralya’nın kurucusu.

Hard Fork Ne Zaman Tamamlanacak?

Kripto para topluluğu üyelerinin ihtiyaç duyduğu bir diğer önemli bilgi de, hard fork’un ne zaman tamamlanacağı konusu. Fork Monitor isimli platform, hard fork aktif olur olmaz kullanıcılara bildireceğini vurguladı. Fork Monitor platformunun sponsoru olan Bitmex kripto para borsası da, söz konusu işlem blockchain üzerinde onaylanır onaylanmaz, Bitcoin ABC için düzenlenen fiyatların uygulanacağını ve ”Bitcoin SV değerinin hariç tutulacağını” vurguladı.

Diğer kripto para borsaları ise özellikle Craig Wright’ın ağı sabote etme tehditleri yüzünden taraf seçme konusunda pek bir açıklamada bulunmadı.

Bunun yanı sıra CashNode platformundan da Bitcoin ABC yazılımı ile Bitcoin SV yazılımı kullanan bilgisayar sunucularının coğrafi ve oransal verilerine ulaşmak mümkün. Coin Dance platformu ise hangi tarafın ne kadar ağ düğümüne sahip olduğu konusunda detaylı veri analizi yapmakta.

Canlı Son Durum

CoinDesk kaynağının aktardığına göre, şu an Bitcoin SV hala ağın %75’ini kontrol altında tutmakta. Block explorer verilerine göre en son kazılan Bitcoin Cash bloğu yaklaşık 5 dakika önce kazıldı.  Bu esnada Bitcoin ABC destekçisi Bitcoin.com, kullanıcılarına BTC madencilik havuzunu bir gün boyunca BCH bloklarına yönlendireceğini açıkladı ve beklenen hamleyi yaptı.

Basın saatine göre geçtiğimiz 23 dakika içerisinde toplam 3 blok kazıldı ve bunların birisi boş blok konumundayken, boş başka bir blok ViaBTC tarafından, diğeri ise Bitcoin.com tarafından kazıldı.

Basın saatine göre Bitcoin Cash hard fork’u için sadece 6 blok daha kazılması gerekiyor.

Bu esnada Bitfinex kripto para borsası da bütün BCH yatırma ve çekme işlemlerinin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Yaklaşık bir dakika önce SVPool tarafından 152 işlem içeren yeni bir blok kazıldı ve toplam 5 blok kaldı.

Bitcoin Cash fiyatı Bitfinex üzerinde 250 dolara kadar düşerken, Coinbase Pro üzerinde 415 ve diğerlerinde de 350 doların üzerinde gezinmekte.

19:59 CoinGeek  35 işlem içeren yeni bir blok kazdı.

20:12 – SVPool 73 işleme sahip bir blok daha kazdı. Şu an hard fork işlemine sadece 3 blok kaldı!

20:16 – Bitpay fork sebebiyle bütün Bitcoin Cash işlemlerinin durdurulduğunu duyurdu.

20:20 Bitcoin.com 205 işlemlik bir blok kazdı ve geriye sadece 2 blok kaldı.

20:42 ViaBTC 952 işlem bulunan bir blok daha kazdı ve son blok için bekleyiş başladı!

Roger Ver kendi hesabından paylaştığı bir tweet ile, Bitcoin.com madencilik havuzunun artık bütün BCH ağının bugün sahip olduğu hash rate’den daha fazlasına ulaştığını açıkladı.

20:53 – İçerisinde 13202 işlem barındıran kalan son blok da  SVPool tarafından kazıldı ve hard fork artık aktif! Söz konusu blok ağlar bölünmeden önce kazılan en son müşterek blok oldu.

21:06 – Bitcoin.com ilk fork sonrası bloğu kazdı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment