Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Dash 40 Milyon Mağazada Harcanabiliyor

Dijital para birimleri büyük değişimlere sebep olabilir. Bitmain CEO’su Jihan Wu‘ya göre kripto para, dünyanın para ve finansla etkileşiminde bir paradigma kaymasına temel oluşturuyor. Kendisinin sözleriyle aktaracak olursak:

“Bitcoin temelde altının, nakidin ve kredi kartı sisteminin yaptıklarını tek başına sağlıyor. Her birinin güçlü taraflarını alıp zayıf taraflarını geride bırakıyor. Mesela kredi kartı ödemesinin hızına sahip ama gizliliğinizi koruyor. Ödeme işlemleri nakit ödemeler gibi bir anda gerçekleşebiliyor ama herkese açık bir deftere (public ledger) kaydediliyor.”

Erişilebilirlik sorunu

Bitcoin ve diğer kripto paraların çok önemli bir problemi var: Erişilebilirlik. Yeni bir kullanıcı için kripto paralara erişmek oldukça zor. Küçük miktarda Bitcoin bulundurmak isteyen bir kişi için en kolay ve hızlı yollar bile külfetli görünüyor.

Bitcoin almak en kolay haliyle bile en azından bir banka hesabı veya kredi kartı gerektiriyor. ACH’nin onaylanması bazen anında olsa da zaman zaman bir günden fazla sürebiliyor. Eğer kullanıcı daha büyük miktarlarda Bitcoin almak isterse işler daha da karmaşık hale geliyor. “Müşterini Tanı” ve “Kara Para Aklamayı Önleme” yasalarınca kişisel dökümanlarınızı paylaşmanız gerekiyor. Bununla da bitmiyor, aldığınız Bitcoin’i hangi cüzdanda tutmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Eğer farklı koinler almak istiyorsanız Bitcoinlerinizi farklı bir borsaya gönderip oradan favori alt koininizi alıyorsunuz. Bütün bunlar, teknolojiyle arası pek iyi olmayan insanlar için oldukça sıkıcı prosedürler.

Bitcoin ATMleri

Son yıllarda bu erişilebilirlik zorluklarını aşmak için bazı denemeler yapıldı. Bitcoin ATMleri bunlardan biriydi. Kullanıcı ATM’ye yatırdığı nakit karşılığında ATM’den Bitcoin anahtarı basılı bir kağıt alıyordu. Bazı ATM’ler anket ve döküman gerektiriyor, bazıları tek yönlü çalışıyor (sadece alış) ve genelde sadece çok yaya trafiği olan yerlerde bulunuyor.

Hesap Kartı

Bitcoin hesap kartı bu problemlere farklı bir çözüm getirdi. Kullanıcılar bitcoinlerini kredi kartı sağlayıcıların cüzdanlarında tutuyor, böylece alelade bir VISA kartıyla bile bitcoin harcaması yapabiliyorlar.

Dash ile bütünleştirme

Bir çok dijital para birimi akıllı kontratlar, tokenizasyon gibi alanlara yoğunlaşırken Dash her zaman ödemelere odaklandı. 2014’te Evan Duffield tarafından kurulan Dash’in hedefi “AnındaGönder” teknolojisini kullanarak daha hızlı ödeme işlemleri yapmak. Bitcoin ödemeleri bazen saatler sürerken Dash ödemeleri 4 saniye içinde
tamamen onaylanıyor.

Bu hız, Dash’i mağazalar için çok kullanışlı hale getiriyor. Bitcoin öncüsü Charlie Shrem’in de aralarında bulunduğu ekip daha önce Dash marka kart için çalıştığını belirtmişti. Daha sonra TenX’ten Doktor Julian Hosp sadece Bitcoin için tasarladıkları hesap kartına Dash’i de entegre etmeyi teklif etti. Bu entegrasyon Nisan’da tamamlanmıştı.

Eylül ayındaki Dash konferansına duyrulduğuna göre, yeni kart sayesinde Visa kartı kabul eden bütün mağazalarda yani dünyada 40 milyondan fazla ticari işletmede Dash kullanılacak ve Dash kullanıcıları yatırımlarını 210 ülkede bütün ATM’lerden nakit para şeklinde çekebilecek.

Daha yapılacaklar var

Açıkça görülüyor ki Dash ve diğer kripto paralar daha ulaşılabilir olmak için durmadan çalışıyorlar. Dash geliştiricilerinin şu an üzerinde çalıştığı güncelleme, onların deyimiyle Dash kullanımını “ninenizin bile anlayabileceği bir hale getirecek.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • yenifinans.com
    Posted 16 Ekim 2017 - 11:11 11:11

    Ne ara bu kadar yaygınlaştı ya hayret, biz çok geç kaldık sanırım 🙂

Leave a comment