Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Devletler veya Kurumlar Tarafından Engellenebilir Mi?

Lider kripto para birimi Bitcoin’in blockchain ağı, ilk kullanıma açıldığından bu yana asla kapanmadı ve 10 yıl sonrasında bile sorunsuz bir şekilde işlemleri aktarmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra birçok ülke vatandaşlarına Bitcoin ve çeşitli kripto para birimleri ile işlem yapmayı yasaklasa da, bu olay pratikte mümkün değil.

Bitcoin dünyadaki 2511 ülke/bölgeden 112 tanesinde hiçbir kısıtlanmaya tabii değil. Aşağıdaki görselde sarı olarak gözüken yerler kısıtlı işlem seçeneğine sahip olunan bölgeler iken, kırmızı olanlar Bitcoin’in yasa dışı ilan edildiği, gri olanlar ise konu hakkında bilgiye sahip olunmadığı yerler.

Bütün bunlara rağmen söz konusu ülkelerde Bitcoin alım satımı yapmak mümkün. Açık kaynaklı dağıtık bir yazılım olan Bitcoin blockchain’i, internetin hatta haftalarca elektriğin bile olmadığı Venezuela içerisinde hizmet vermeyi sürdürdü.

Bunun yanı sıra geçtiğimiz yılın Aralık ayında beşinci uydusunu uzaya gönderen Blockstream’in hizmetleri, Bitcoin gönderim işleminin direkt olarak internete daha az bağımlı bir şekilde yapılabilmesini sağlıyor. Uydular ve birleşik ağların da yeterli olmadığı durumlarda, direkt olarak kısa mesaj ile Bitcoin transferi bile yapılabilmekte.

Söz konusu işlem şuan Venezuela gibi ülkelerde oldukça yaygın bir kullanıma sahip. Bitcoin alım satımının veya gönderiminin engellenmesinin tek yolu, ülkedeki veya dünyadaki elektriğin oldukça uzun süreler boyunca kapalı tutulmasıdır ki bu da şuan neredeyse hiçbir hükümetin vatandaşlarına yaşatmak istemeyeceği senaryolar üretebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment