Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Dominansı Yükseliyor: Altcoin Piyasası İçin Tehlike Çanları Çalıyor

Bitcoin için yükseliş rallisi sürerken altcoin piyasası kan ağlıyor. Bitcoin piyasa hakimiyetini %60’a çıkardı ve bu seviye son 2 ayın rekoru konumunda bulunuyor. Altcoin yatırımcıları, ellerindekileri satarak Bitcoin’e bir geri dönüş furyası başlattılar. Bu da Bitcoin piyasa hakimiyetini arttırırken, altcoinlerin çakılmasına sebep oldu. 

Son haftalar, Bitcoin cephesinde oldukça kârlı ve umut vadeden bir şekilde geçiyor. Lider koin fiyatını 12 bin dolar üzerine atmayı başardı ve şu an 12 bin 250 dolar sularından işlem görüyor. Analistler, Bitcoin’in 12 bin doları başarılı bir şekilde aşması ile rallinin yeni rekorlara doğru sürebileceğini öngörüyorlardı. Lider koin için şimdilik her şey yolunda giderken, altcoinler ise pek de parlak bir görünüm sergileyemiyor.

Altcoin yükselişi DeFi popülaritesi ile de ivme kazandı ve Ağustos ayında Bitcoin piyasa hakimiyetini 2020 yılında ilk kez %60’ın altına inmeye zorladı. Fakat Eylül 2020 tüm kripto para dünyası için biraz sıkıntılı geçti; altcoinler de Bitcoin’in peşinden düştü ve bir önceki aylardan kalan kârlar erimeye başladı. Fakat son 1 haftadır Bitcoin, istikrarlı bir performans göstermesine rağmen bu kez altcoinler onu takip edemiyor. Bu yükseliş rallisi yalnızca Bitcoin için geçerli olmaya devam ediyor.

Bitcoin-altcoin
Son 3 ayda Bitcoin piyasa hakimiyetindeki değişimi gösteren grafik. Kaynak

Altcoinler kabusu yaşıyor

Bitcoin piyasa hakimiyeti %55’e kadar geriledikten sonra bu gün %60,3’e kadar yükseldi ve altcoinler %39,7’e kadar geriledi. Bu olumsuz tabloda lider altcoin konumunda olan Ethereum (ETH) bile kurtulamadı; ETH sağlam kalsa da kayda değer bir artış gösteremedi. ETH piyasa hakimiyeti son 2 ayda %15’i görmüşken şu an %11 sularına geriledi. Coingecko’da piyasa değerine göre sıralanan kripto paralar arasında ilk 10’da tüm grafikler kırmızıya boyandı.

İlk elliye bakıldığında son 7 günün en çok kaybedenleri;

  • Crypto.com Coin -%28,1
  • OKB -%11.6
  • NEM -%15,8
  • Zcash -%12,9
  • Theta Network -%17,4
  • Uniswap -%10,7
  • Synthetix Network Token -%21,1
  • UMA -%12,5
  • Celcius Network -%16
  • Compound -%15
  • Aave -%33,1

Bitcoin direksiyonu devraldı

Piyasa uzmanları, Bitcoin’in dış gelişmelerden giderek daha az etkilendiğini; BitMEX davası ve OKEx borsasındaki karışıklık gibi gelişmelerden hızla sıyrıldığını göstererek, kendini koruduğunu öne sürüyorlar. Bitcoin diğer piyasalar ile bağlılığını biraz daha gevşetti; Bitcoin 12 bin doları aşarken hisse senetleri düştü ve altın biraz geriledi. Çoğu analist, bu yükseliş trendinin lider koin için yeni bir boğa koşusunun başlangıcı olabileceğini düşünüyor.

Çoğu piyasa yorumcusu ve kripto para analistinin 12 bin dolarlık kritik direnci vurgulaması ve bu seviyenin aşılması ile yeni bir rekora imza atılabileceği şeklindeki yorumları yatırımcıyı altcoinleri terk etmeye itti. Analist Tony Spilotro’ya göre Bitcoin’in bu yükseliş rallisi karşısında birçok altcoin yatırımcısı portföylerini yeniden düzenlemiş ve ellerindeki parayı, belki de 20 bin dolarları yeniden görebilecek olan Bitcoin’e yatırmayı seçmiş olabilir.

Spilotro, Bitcoin’in son iki haftalık mumlarının Bollinger bantlarının ortasının üzerinde kapandığını söyledi. Spilotro, bu tabloda Bitcoin fiyatının ortalama %38 artabileceğini ve BTC piyasa hakimiyetinin ise %80’in üzerine çıkabileceğini öne sürüyor. Analiste göre böyle bir yükseliş tıpkı 2017 yılında olduğu gibi altcoinleri tamamen etkisiz bırakabilir.

Bitcoin-altcoin
Tony Spilotro tarafından paylaşılan, Bitcoin’in son haftalık kapanışında Bollinger Bantları arasındaki durumunu gösteren grafik. Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!