Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Türkiye’de Miras Vergisine Tabii

Türkiye’deki vatandaşların miras olarak bıraktıkları Bitcoin vergiye tabii olacak. Vergi dairesi tarafından yapılan bir açıklamaya göre miras olarak bırakılan Bitcoin’den veraset ve intikal vergisi kesilmesi gerekecek.

Mithat Yurdakul’un haberine göre Türkiye’de bir kadın, vefat eden kocasına ait olan 20 bin liralık Bitcoin için vergi dairesi ile iletişime geçti. Vergi dairesi bu şahsın başvurusuna yanıt vererek miras olarak bırakılan Bitcoin’in vergiye tabii olacağını açıkladı.

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na atıfta bulunan vergi dairesi, Türkiye’deki bir malın veraset yoluyla veya başka bir şekilde bir şahıstan başkasına aktarılması halinde o malın ilgili kanuna tabi olacağını belirtti.

Bitcoin’in beyan edilmesi gerekecek

Vergi dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre mirasçı, hayatını kaybeden kişinin hesabındaki Bitcoin hakkında vergi beyannamesi vermek durumunda olacak. Bu açıklamaya göre beyanat sonrası tahakkuk edecek verginin ödenmesi durumunda kişiye ilişik kesme belgesi verilecek.

Mirasçılara beyanname verilmemesi halinde ise sonradan ödenecek vergiye mahsuben “Bitcoin şirketi tarafından” yüzde 5 oranında tavkifat yapılacak, kalan miktar ise mirasçılara ödenecek. Tevkif edilen paranın “en geç bir hafta içinde en yakın vergi dairesine yatırılması” gerektiği belirtildi.

Vergilendirme çalışmaları sürüyor

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri Türkiye’de henüz para olarak görülmüyor. Ancak devletin kripto paralar için vergilendirme çalışması yaptığı biliniyor. Bu çalışmalara ilişkin bilgiler eylül ayının sonunda açıklanan 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı’nda açıklandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan bu programda “dijital olarak satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar ile yapılan işlemlerin vergilendirilmesi yönelik çalışmaların sürdürüleceği” belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!