Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Dünyanın En Büyük Altıncı Para Birimi

Kripto para birimlerinin lideri konumundaki Bitcoin, bu başarısını yalnızca dijital varlıklar arasında sürdürmüyor. Dünyanın en büyük para birimleri listesinde, ilk 10’daki tek kripto para olan Bitcoin, kendine 6. sırada yer buluyor.

Dünyanın ilk ve lider kripto parası Bitcoin (BTC), dünyanın en büyük para birimleri listesinde Amerikan Doları (USD), euro (EUR), Çin Yuanı (CNY), Japon Yeni (JPY) ve Hindistan Rupisi (INR) ardından 6. sırada yer aldı. ilk beşte yer alan para birimleri ve BTC için dolaşımdaki değerin hesaplanması farklılık gösterse de, BTC’nin bu listedeki yerini bize en azından kabaca gösterebilir.

Dolar, euro gibi geleneksel para birimlerinin piyasa hakimiyeti M0 para arzı göstergesiyle ölçülür. M0 değeri, piyasadaki tüm banknot, madeni para ve paraya alternatif olarak kullanılabilen, kolayca nakde çevrilebilen diğer varlıkları temsil eder. Bitcoin için ise piyasa kapitalizasyonu dolaşımdaki arz miktarının 1 BTC değeri ile çarpılması yoluyla bulunur. Buradaki en büyük fark, Bitcoin 21 milyon adet gibi bir sayı ile sınırlı arza sahipken, geleneksel para birimleri merkez bankaları politikaları doğrultusunda basılabilirler.

İlk sırada yer alan doların bir para birimi olarak piyasada dolaşan toplam arz miktarı 1.95 trilyon dolar değerinde. Hemen arkasında onu dolaşımda olan 1.38 trilyon euro ile 1.63 dolar değerindeki EUR izliyor. İlk beşteki diğer üç para birimi CNY, JPY ve INR için dolaşımda olan para arzı yaklaşık değerleri ise sırasıyla;  1.15 trilyon dolar, 1 trilyon dolar ve 425 milyar dolar. Bitcoin için ise bu değer 216.5 milyar dolar ile Rus Rublesi’nin hemen üzerinde.

Bitcoin Daha Önce İlk 5’e Girmişti

Bitcoin para birimi listesinde bugün kendine 6. sırada yer bulsa da, birkaç sene önce aynı listede ilk beşte yer almayı başarmıştı. 2017’de en parlak zamanlarını yaşayan Bitcoin, değerini 20 bin doların üzerine çıkartmış ve bunun da getirisiyle en büyük para birimleri listesinde 5. sırada kendine yer bulmuştu. 5. sırayı göğüslediği dönemde, Bitcoin için dolaşımda olan para arzı değeri yaklaşık olarak 330 milyar dolardı. Lider koin 2017 yılında bu kez Hindistan Rupisi’ni geçerek 5. sıraya oturmuştu. Bitcoin’in 5.sırada yer aldığı yılda Türk Lirası, Ethereum’un ardından 18.sırada yer alıyordu.

2017’de 5. en büyük para konumuna geldiğinde çoğu insan Bitcoin’in bir sonraki yılın sonunu göreceğine dahi inanmıyordu. Şimdi Bitcoin 216.5 milyar dolar toplam arz değeri ve 11 bin doların hemen üzerindeki fiyatı ile piyasadaki konumunu 6. sırada koruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment