Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Bu Yüzden 10 Bin Doların Altına Düşebilir

Bitcoin (BTC) grafiklerinde izlenen “Head And Shoulders” modeline göre, Bitcoin fiyatı 10 bin dolar bandının altına kadar düşebilir. Fakat çoğu uzmana göre, uzun vadede 20 bin dolar hedefi hala plan dahilinde.

Bitcoin’in son birkaç gün içerisinde %5’ten fazla değer kaybetmesi ile BTC fiyatı 11.300 dolar bandına geriledi. Hem Bitcoin yatırımcıları hem piyasa takipçileri bu düşüşün arkasının gelip gelmeyeceğini merak etmeye başladılar. Bu merak sürüp giderken piyasa uzmanları ikiye ayrıldılar. Bir kısım, BTC grafikleri incelendiğinde, Head And Shoulders (H&S) modelinin gözlemlendiğini ve bu modelin marttaki düşüşten önce de kaydedildiğini belirtti. Bu görüşün karşısında yer alan uzmanlar ise, martta yaşaşan düşüşün altındaki sebepler ile günümüzdeki koşulların farklı olduğunu öne sürerek, Bitcoin için uzun vadede yükseliş beklentinin devam ettiğini vurguladılar.

H&S Modeli ve Bitcoin Grafikleri

H&S modeli kısaca, 3 tepeli bir grafik desenidir. H&S modelinde, ortada bulunan tepe diğer iki tepenin üzerinde ve yanlardaki tepeler de hemen hemen aynı yüksekliktedir. Adından da anlaşılacağı üzerine Head And Shoulders, yani baş ve yanlarındaki iki omuzu andıran (omuz baş omuz) bu grafik deseni genellikle bir yükseliş rallisinin bitiş habercisi olarak yorumlanır.

Bitcoin’in Head And Shoulders modelini sergilediği grafik. Kaynak

H&S modeline uygun olarak, Bitcoin’in 9.800 bin dolara kadar düşeceğini savunan analistler buna benzer bir tablonun geçtiğimiz şubat ayında da gözlemlendiğini hatırlattılar. BTC, mart ayında yaklaşık %25’lik bir değer kaybı göstererek 4.830 dolara kadar gerilemişti. Bu düşüşün öncesinde gözlemlenen H&S modelinin, bugün grafiklerde yeniden karşımıza çıktığını söyleyen yorumcular; BTC’nin yükseliş trendinin sona erdiğini ve değer kaybının daha da artacağını düşünüyorlar.

Şu Anki Şartlar Bir Önceki Düşüşten Çok Farklı

Bitcoin’in H&S modeline göre mart ayındaki düşüşten önce şubatta gösterdiği grafiğe benzer bir görünüm sunduğunu savunan uzmanlara karşı, bazı diğer yorumcular şartların o döneme göre çok daha farklı olduğunu savunuyorlar. Mart ayında başlayan küresel çaptaki koronavirüs salgını ile insanların gelecek kaygısı pekişti ve yatırım yapma ihtiyaçları doğdu. Bu ekonomik kaygının ilk etap için BTC düşüşüne sebep olduğu öne sürülüyor. Sonrasında ise ABD ve Fed politikalarıyla doların değer kaybı yaşaması, Bitcoin fiyatlarını olumlu yönde etkilemiş ve BTC yaşanan düşüşü ağustos itibarıyla %200 oranında telafi etmeyi başarmıştı.

Uzmanlar, son düşüşün ardında mart ayında yaşanan düşüşten farklı birçok sebebi olduğunu öne sürüyorlar. Kamuoyunun en çok ilgisini çeken sebep Coinbase ve Binance gibi borsalardaki arızalar ve Bithumb’a düzenlenen dolandırıcılık baskını olsa da, uzmanlara göre başka sebepler de var. Bunlardan biri doların iyileşen gidişatı; dolar endeksi son 2 yılın en düşük seviyesine gördükten sonra son açıklanan rapora göre düzelme kaydediyor. Bu da doların değer kaybından korkarak Bitcoin ve altın gibi varlıklara yatırım yapan insanların dolara geri dönmesi anlamına geliyor olabilir. Bu sebeplerin yanı sıra, merkeziyetsiz finans dünyası (DeFi) platformlarının kullanıcılarına sunduğu yüksek oranlı getirilerle birlikte etkinliğini arttırması ile Bitcoin’in piyasa hakimiyeti %60’ın altına düştü. Fakat yine de bu olayların Bitcoin’e uzun vadede fazla bir zarar vermeyeceğini ve 2021 yılı sonunda Bitcoin’in yeniden 20 bin dolar sularını görebileceği yaygın düşünceler arasında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment