Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dolar, Son İki Yılın Dip Noktasında

Amerikan Doları mart ayında yaşanan gelişmelerin ardından güç kaybetmeye başladı. Euro karşısında %5 değer kaybeden dolar; son 2 yılın dip seviyesine indi. Birçok hedge fonu doların ilerleyen süreçte değer kaybetmeye devam edeceğini düşünüyor.

Bloomberg’ün haberine göre hedge fonları Mayıs 2018’ten bu yana ilk kez doların değer kaybedeceği yönünde pozisyon almaya başladılar. Rezerv para biriminin Koronavirüs sonrasında zayıflamaya başladığını fark eden uzmanlar; doların bir süre daha toparlanamayacağını düşünüyorlar. ABD hükümetinin, koronavirüsün olumsuz etkilerine karşı ekonomiyi desteklemek amacıyla sınırsız likidite sözü vermesinin ardından; Mart sonlarından bu yana dolar, baskı altına girmeye başladı. Merkez bankasının bu adımları ve giderek düşen mal alımları ABD varlıklarını yatırımcılar için daha az çekici hale getirdi.

Gazeteci ve analist Frank Chaparro, Twitter üzerinden paylaştığı grafikle dolar döviz endeksinin %0.50 gibi bir oranla 92.30 üzerinden işlem gördüğünü söyledi ve doların düşüşünü açık bir şekilde gözler önüne serdi. Dolar Para Birimi Endeksi olarak da bilinen bu endeks böylece son iki yılın dip noktasına inmiş oldu.

Frank Chaparro’nun Twitter hesabından paylaştığı tablo. Kaynak

Kötü Yönetilen Pandemi Süreci Etkili

Doların gücünü ölçmek için kullanılan Fed endeksi, mart ayında rekor seviyelere çıktı. Fakat bu endeks ilerleyen aylarda aşağı yönde hareket etmeye başladı. Bu endeksteki %7 oranındaki düşüşün, ABD’nin Koronavirüse karşı izlediği “başarısız politikalardan” kaynaklandığı düşünülüyor. Yatırımcılar Amerika Birleşik Devletlerinde giderek artan ve önlenemez şekilde yayılan koronavirüsün etkisiyle dolar yerine daha güvenli buldukları madenlere ya da Bitcoin gibi dijital paralara yatırım yapmayı seçti.

Geleceği Ne Yönde?

Özellikle bu senenin sonunda yapılacak olan başkanlık seçimi atmosferinin yaratacığı hareketlilik ve Fed’in faizlerini gelecek yılın sonuna kadar mevcuz seviyede tutma kararının ardından doların bir toparlanma sürecine girip girmeyeceği tam bir belirsizlik içinde.

Singapur merkezli AVM Global Opportunity Fund kurucusu Ashvin Murthy, özellikle daha iyi bir toparlanma sergileyen büyük ekonomilere karşı doların, uzun vadeli düşüş trendinin açık olduğunu belirtti. Murthy, bir düzeltmenin yapılabileceğini fakat bunun yalnızca daha çok dolar satmak için bir fırsat olacağını da ekledi. Eğer dolar durumu düzeltmek istiyorsa düzeltmelerden çok dolara olan ilgiyi geri kazanma yoluna gitmeli.

Barclays ve Saxo Bank uzmanları Trump yönetiminin hazırlayacağı destek paketinin de doların geleceği için önemli bir rol oynayacağını düşünüyorlar. Bloomberg’ün haberine göre Deutsche Bank yöneticilerinden Alan Ruskin; Trump yönetiminin veya Fed’in izleyeceği politikaların doları kurtarmaya yeterli olmayabileceğini söylüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment