Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘Bitcoin Düşecek’ Diyenlere Ağır Darbe: 180 Milyon Dolar Kaybettiler

Bitcoin yakın zamanda 7 bin dolar düzeyini geçmeyi başararak uzun süredir devam eden düşüş haline son vermeyi başardı. Kripto para piyasasında yaşanan artış sırasında Bitcoin yüzde 10 civarında artış yaşadı ve piyasa hacminde 20 milyon dolarlık büyüme görüldü. Kripto para piyasasındaki yatırımcıların büyük bir kısmı yaşanan artıştan memnundu. Ama aynı şeyi açığa satanlar için söyleyemeyeceğiz. Piyasada yaşanan artış, açığa satış yapan kişilerin toplamda 180 milyon dolar para kaybetmesine yol açtı.

‘Açığa satan’ kişiler derken kastettiğimiz şey Bitcoin’in düşüş yaşayacağını düşünen yatırımcılar. Bu kişiler Bitcoin’in düşüş yaşayacağı ihtimaline bir nevi yatırım yapıyorlar. Bu mantık da şöyle işliyor: Bitcoin fiyatı yüksekken Bitcoin ödünç alıyor, fiyat düştüğü zaman da gidip Bitcoin satın alıyorsunuz ve aradaki fiyat farkı sizin karınız oluyor.

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından olan BitMex de yatırımcılara bu tarz işlemler yapma imkanı sağlıyor. Açığa satış yapmak isteyen kullanıcılar BitMex’te 10 kata varan kaldıraçlardan faydalanıyorlar. Yani eğer açığa satış yapan kişi kar edemezse başlangıç teminatının yüzde 10’unu kaybetmiş oluyorlar.

Bitcoin fiyatı ise bundan birkaç gün önce artışa geçti ve bu artışın aslında epey ani olduğunu söyleyebiliriz. Zaten açığa satış yapan kişiler de bu yüzden hazırlıksız yakalandılar. Yaşanan bu artış sonucunda BitMex’te 20 dakikadan kısa bir süre içerisinde 180 milyon dolar değerinde para çevrildi. Paraya çevrilen açığa satış yatırımlarının altı tanesi 10 milyon dolar değerindeydi.

Twitter’da Bitmex üzerindeki likidite durumunun güncel raporunu sunan Big Rekts adlı bir bot profil var. Bu profilden yayınlanan gönderilere göre BitMex üzerinden açığa satış yapıp piyasa artışa geçince çıkış yapmak zorunda kalan 30 civarında yatırımcı vardı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment