Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin, eBay Ödemelerinde Kullanılabilir Mi?

Dünyaca ünlü online alış veriş sitesi eBay, yaptığı açıklama ile PayPal ödeme sisteminin artık temel ödeme metodu olmadığını açıklarken, bazı iddialara göre, platformun Bitcoin ile çalışabileceği belirtildi.

Daha önceki dönemlerde, birçok kişinin de bildiği üzre, eBay ile PayPal arasında çok sıkı bir iş ilişkisi vardı. Hemen hemen her durumda, eBay’de bir ürün satmak istiyorsanız, sizden PayPal hesabınızı girmeniz istenirdi. Ancak, yakın dönemde bu durum değişecek gibi duruyor. Dünyaca ünlü alışveriş platformu eBay’den yapılan açıklamaya göre şirket; artık PayPal’ı ana ödeme metodu olmaktan çıkarmaya hazırlanıyor. Sürpriz gibi görünen bu olay, aslında iki şirket için de hayli olumlu sonuçlara gebe olabilir…

e Bay İçin Sırada Ne Var?

Elbette eBay gibi bir online alışveriş sitesi deviyseniz ödeme metodlarını bir ana metod ve de iki üç yan opsiyon ile sınırlamak; hele de günümüzde kripto paraların geldiği yer ortada iken, hiç de mantıklı değil. İşte bu sebeplerle, bir dijital para çılgınlığının yaşandığı bu çağda, e Bay’in kendisini sadece PayPal ile sınırlaması pek de mantıklı değil. PayPal’ın tek kullanım alanı eBay benzeri alış veriş siteleri değil elbet ancak; yine de eBay’in daha da globalleşmesi önünde PayPal’ın ana ödeme metodu olarak kalması bir engel oluşturabilirdi.

Şu an için web sitesindeki ödeme metodları hayli sınırlı sayıda. Satıcılar, neredeyse PayPal kullanmak zorundalar. Örneğin bazı satıcılar direkt banka transferi yoluyla ya da başka şekillerde ödeme almak isteseler de, PayPal kullanmak durumunda kalıyorlar. Aynı zamanda kullanıcılar bu konuda hiçbir zaman işi değiştirecek bir görüş hakkı belirtemediklerini de söylüyor. Ancak artık bu durum değişiyor. Uzun süren birlikteliğin ardından, iki devin yolları birbirleri ile ayrılıyor.

Tabii ki böyle bir olayın yaşanmasının ardından, finans çevrelerinde çok çeşitli dedikodular ve haberler gündeme geldi. Bu kaçınılmaz bir durum. Şu aşamada merak edilen ana şey, e Bay’in Pay Pal ile bu yaşadıklarından sonra, yeni bir zorunlu ödeme metodu koyup koymayacağı. Şu an için bu sorunun cevabı bilinmiyor ancak eğer böyle bir ödeme metodu varsa da henüz isim almış değiliz.

e Bay’in son dönemde Hollanda merkezli bir şirket olan Adyen’in geliştirdiği ve çok çeşitli ödeme metodlarına bir arada ulaşım imkanı sunan bir programı kullanmak için incelemeler yaptığını biliyoruz.

Basında çıkan çok çeşitli haberlere göre, Adyen’in sisteme entegrasyonu için verilen ana tarih 2018’in 2 ya da 3. çeyreği. Yani PayPal’ın vakti sayılı. Elbette ki dünyada birçok kişinin  halen çok severek kullandığı bu ödeme metodu eBay’den tamamen çıkmıyor ancak, işbirliğinin boyutlarının eskisi kadar olmayacağı da bir gerçek. Sadece burada e Bay’in amaçladığı ana şey, müşterilerine çeşitli yelpazelerden seçebilecekleri ödeme metodu opsiyonları sunabilmek. Özellikle sıkı denetim mekanizmalarının kullanıcılar üzerinde yaptığı olumsuz etkiler, PayPal’ın en büyük sorunlarından biri. Öyle ki, firmanın yaptığı denetimler ve kontroller boyunca bazı kullanıcılar hesaplarına 6 aydan uzun bir süre erişemiyor ve haliyle eğer içinde para varsa, bunu kullanamıyor.

Bu arada size yukarıda bahsettiğimiz Adyen’in geliştirdiği ve çok çeşitli ödeme metodlarına erişim imkanı sunan bu program, elbette son dönemin yıldızı kripto paraları da içeriyor. Ancak şu an için kripto para ödemelerinin sitede kabul edilip edilmeyeceği bilinmiyor.  e Bay’in bu konuda yeni sistem test edilene, eksikler giderilene ve kalite kontrol yapılana kadar ser verip sır vermemesi de hayli anlaşılır bir durum. e Bay’in kullanacağı bu yeni ödeme metodu 2018 sonunda devreye girecek ve tüm satıcıların bu sisteme entegrasyonu için ise 2021 başı, son tarih olarak veriliyor. Pay Pal ise, e Bay’de bir ödeme metodu olmaya 2023 Temmuz’una dek devam edecek.

Artık bu şirketin yollarını neredeyse ayırdıkları noktada, e Bay’in artık alternatif ödeme metodları üzerinde çalışması gerektiği aşikar. Gerek satıcılar gerekse de alıcıların rahatı için, onları zorda bırakmayacak çeşitli yelpazelerde ödeme opsiyonları açmak, şirket için gayet akıllıca bir fikirmiş gibi duruyor.

Ayrıca e Bay’in yürürlüğe koymaya hazırlandığı yeni sistem, satıcıların takip yapmasını da hayli kolaştırıyor. Dahası, daha düşük transfer komisyon bedelleri ile, eBay’in yıllık gelirini de yaklaşık 2 milyar dolar arttırması bekleniyor…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment