Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ETF Onayı 2019’u Bulabilir

ABD Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu‘nun (SEC) Bitcoin ETF’lerini onaylayıp onaylamayacağı konusundaki meraklı bekleyiş hala sürüyor. Birçok yatırımcı çeşitli etkenlerden dolayı SEC onayı almak için en çok CBOE VanEck / SolidX Bitcoin ETF‘ye bakıyor.

Konuya aşina olan bazı kişiler yatırımcıların 30 Eylül tarihine kadar herhangi bir şey beklememesi gerektiğini söylüyor. Hatta bazıları 2019’u beklememizi düşünüyor. Kripto para girişim şirketlerinden bir tanesi olan Amun Technologies’in CEO‘su Hany Rashwan ise SEC’in kararını Şubat 2019’a kadar erteleyeceğini ileri sürdü.

SEC Bitcoin ETF’leri ile İlgili Kaygıların Üstüne Düşüyor

SEC’in Winklevoss Gemini Bitcoin ETF’nin yeniden uygulanmasını reddetme kararı, uygulama temelde kusurlu olsa da, Ripple’ın piyasalardan geçmesine yol açtı. Ancak bu durum da CBOE’nin, SEC’in reddedilme nedenleri olarak belirtilen konuları analiz etmesine ve bunlarla yüzleşmesine izin verdi.

SEC, inkarın ana sebebinin potansiyel manipülasyon korkusu olduğunu açıkça ortaya koyarken bu endişenin genel olarak tüm Bitcoin ETF’lerinden ziyade Gemini Bitcoin ETF’nin özellikleri ile ilgili olduğu da açıktı.

Winklevoss ETF, endişelenmeye neden olan toplu pazarlardan ziyade sadece Gemini’den gelen Bitcoin fiyat verilerini izleyecek. SEC ise konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

” Bazı yorumcular Gemini Borsası’nın düşük işlem hacimlerine sahip olduğunu iddia ediyor. Bazıları tüm borsalara kıyasla Gemini’nin en kötü fiyatlara sahip olduğunu iddia ederken bazısı da Gemini Borsası’nın nispeten düşük likidite ve ticaret hacmine sahip olduğunu ve nominal ETP hisse fiyatının bu borsadaki bitcoin fiyatını manipüle edebileceğini söylüyor. Bir başkası ise ABD merkezli bitcoin borsalarının daha sıkı düzenlemelere sahip olması gerektiğini ve müşteri hesaplarının tutulmasına yönelik denetimin ve ticaretin düzenleyici bir boşlukta gerçekleştiğini ve etkin bir şekilde denetlenmesinin imkansız olduğunu belirtti. “

Manipülasyon ve potansiyel yatırımcı zararı ile ilgili endişeler, fiyatlandırma için birleşik pazarları kullanan ve her bir hisse fiyatını 25 BTC değerine ayarlayan CBOE VanEck / SolidX ETF ile ilgili değil. Bu da SEC’in akredite yatırımcı yönergelerini karşılamak için yatırımcı erişimini kısıtlar.

CBoE Onay Sürecinde Güven Aşılıyor

CBOE’nin başkanı ve genel müdürü Chris Concannon, ETF ve bitcoin vadeli işlem piyasalarının piyasaya çıkışının etkisi üzerine konuştu ve şunları söyledi:

” İnsanları daha az endişeli bir hale getirmek için sorunlarına kulak verdiğimizden bir noktada da ETF ile rahat olacaklar. Daha sağlıklı ve olgun bir pazara sahip olduğumuz için vadeli işlemlerin ETF öncesinde piyasaya çıkması daha kolay olacaktır. Gelecekte ETF ile ilgili tek problem bence şudur, likidite doğru bir seviyede mi? Bu daha önce hiç sorgulanıp test edilmedi. “

Piyasa, hangi ETF’nin en büyük başarıyı elde edeceğini, hangi operatörün ETF için ilk onay alacağını görmek için bir yarış içerisinde. Concannon ayrıca şunları söyledi:

” ETF dünyasında büyük bir hamle avantajı mevcut. Varlıklar gelmeye başladıklarında sürekliliğini devam ettirecek. Diğer ETF’lerde bunu gördük. “

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment