Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ETF Onayı İçin SEC’in İstediği 4 Çözüm!

Bitcoin ETF onayı şüphesiz son yılların en çok istenen gelişmelerinden birisi haline geldi ancak ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) geçtiğimiz günlerde bir kere daha bunu erteleyerek hayalleri suya düşürdü.

SEC’in bugüne kadar reddettiği ETF’lerin yanı sıra, Bitwise ve en çok umut bağlanan VanEck ETF’sini de bir kere daha ertelemesi birçok kişiyi SEC’in aslında ne istediği sorusuna yöneltti. VanEck

SEC’in Bitcoin ETF’sinde Aradığı Unsurlar Neler?

1. Yatırımcı Koruması 

SEC ilk ve en öncelikli olarak piyasadaki yatırımcıların korunmasını şart koşmakta. VanEck yaptığı başvuruda BTC’nin işlemsel risklere sahip olduğunu ve çalınma, kaybetme veya kriptografik anahtarların yok edilmesi durumunda yatırımcıyı korumak için 125 milyon doların üzerinde Tröst fonuna ve sigortaya sahip olunduğunu ifade etti.

2. Piyasa Manipülasyonu 

Özellikle pump ve dump olaylarından endişe eden SEC, Bitcoin ETF’si ile kripto para birimlerinin çok daha büyük bir pazara açılacağını ve böyle bir pazarda manipülasyona yer olmadığını vurgulamakta. VanEck’in sunduğu raporda ise ilgili yatırım fonunun OTC (tezgah üstü alım satım platformu) fiyatlarını takip edeceği ve bu platformlarda manipülasyona yer olmadığı belirtilmekte.

3. Bitcoin OTC Platformlarının Kontrolü

Bitcoin ETF fiyatlandırılmasının OTC platformlarından alınması bunların oldukça sıkı bir denetime tabi olmasını gerektiriyor. ABD’nin bir diğer regülatörü olan CFTC’nin OTC platformları üzerinde yetkisi var ve bunlar AML, KYC ve hatta BSA regülasyonlarına uymakla yükümlüler. Bu da ABD içerisindeki OTC’lerin yasa dışı veya manipülasyon odaklı bir şeyler yapmasını zorlaştırmakta.

4. Bitcoin ETF’si İçin Yeterli Likidite 

Son ama en önemli maddelerden birisi olan likidite, Bitcoin ETF’sinin talebi karşılayabilmesini hedeflemekte. Ancak artık piyasa ciddi anlamda olgunlaştı ve sadece CME,Cboe ve LedgerX platformlarındaki regüle edilen türev ürünleri piyasası bile toplamda günlük 150 ile 200 milyon dolardan fazla ticari hacme ulaşmakta.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • mmm
    Posted 12 Temmuz 2019 - 01:13 01:13

    sec in ne istediği ortada . para istiyor pay isiyor. yoksa yatırımcıyı koruma laf.coin satışına başlaması kanıı. han
    i coinlere güvenilmezdi. kimsenin bilmediği coin i satar fakat.

Leave a comment