Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Bu 3 Sebeple Düşüş Trendine Geçebilir

Bitcoin fiyatı geçtiğimiz hafta %10’un üzerinde değer kaybetti ve BTC için hızlı yükselişi sağlayan birçok öge bu kez Bitcoin için ters yönlü bir etki sağladı. Şu an 10.100 dolar sularından işlem gören Bitcoin, haftanın kapanışında 10 bin doların altına doğru bir düşüş sergiledi.

Bitcoin için 2020 yılının ilk yarısı oldukça başarılı geçti. Merkez bankalarının izlediği faiz ve para politikaları ve insanların geleneksel para birimlerine yatırım kaygıları harmanlandığında, Bitcoin yatırım için cazip bir varlık halini aldı. Mart ayının başında değeri 3.858 dolara kadar düşen Bitcoin fiyatı, ağustos ayında 12.400 doları aşarak yılın rekor seviyesini gördü. Fakat eylül ayı ile birlikte sert bir düşüş yaşayan Bitcoin, tüm kripto para borsasını da etkiledi.

Geçtiğimiz hafta, Bitcoin’i hızlıca yükselten sebeplerden biri olan doların değer kaybı, toparlanmaya başladıkça bu sert düşüş de pekiştirilmiş oldu. ABD’nin ek parasal destekler olmadan ekonomisini düzelmeye başlaması BTC aleyhinde bir seyre yol açtı. Uzmanlar ve piyasa analistlerinin öngördüğü üzere Bitcoin geçtiğimiz hafta önemli bir baraj sayılan 10 bin doların altına düştü. Uzmanlar şimdi “Bitcoin fiyatı düşecek mi?” sorusuna birkaç farklı etmene atıfta bulunarak yanıt veriyorlar.

Amerikan Doları Toparlanıyor

Bu hafta Bitcoin fiyatının 10 bin dolar altına düşme ihtimali önündeki en önemli faktörlerden biri Amerikan Doları’nın toparlanmaya başlaması. Dolar hem euro karşısında kaybettiği değer hem de dolaşım hızındaki ciddi düşüşle, oldukça gözden düşmüştü.

Fed’in uyguladığı faiz oranları ve enflasyonu ortalama üzerinde tutma politikalarına rağmen dolar bir yükselme trendi içine girdi. Uzmanlar tarafından bunun sebebi; ABD’de işsizlik oranının yaklaşık olarak %8’e gerilemesiyle, yatırımcıların ellerinde tuttukları hisse senetlerini satmaya karar vermeleri olarak gösteriliyor. Doların bu performansı karşısında BTC gibi güvenli limanlara talep azaldı; bu da Bitcoin cephesinde 10 bin dolar altına bir çekilme ile sonuçlanabilir.

Bitcoin-fiyatı-dolar-endeksi
Bitcoin – Amerikan Doları Endeksi. Kaynak

Uzmanlara göre, Bitcoin’in 10 bin dolar barajının altına düşüşünün bir diğer nedeni ise uçuk rakamlardaki yardım paketlerinin ABD ekonomisinin düzelen grafiği doğrultusunda rafa kaldırılma ihtimali olarak gösteriliyor. Ay sonunda ABD kongresinin yeni yardım paketlerini görüşmek üzere toplanacağı biliniyor. Çoğu yatırımcı ve uzman paketlerle yapılan para enjeksiyonlarının ekonomik gidişata olumsuz etkisi olacağını öngörüyorlar. Amerikalı yatırımcıların bu senaryonun önüne geçmek için, doları destek bölgesinin üzerinde tutmayı amaçladıkları düşünülüyor. Bu da Bitcoin için yeniden bir yükseliş trendi yakalama ihtimalini azaltan bir olgu olarak görülüyor.

CME Boşluğuna Doğru Bir Hareket Gözlemlenebilir

Bitcoin grafiklerinde gözlemlenen, temmuz ayının ortalarında oluşan CME boşluğu bazı uzmanlara göre, Bitcoin değerinin düşüşünde önemli bir rol oynuyor. Grafiklerde eksik mumun 9.665 dolar seviyesinde olduğunu vurgulan analistler, BTC’nin bundan sonraki hareketlerinde bu boşluğu doldurma eğilimi göstereceğini düşünüyorlar.

CME boşluğu, diğer kripto para borsaları aksine hafta sonu kapanış yapan CME Group’un, bu kapanışı esnasında gerçekleşen BTC hareketlerinden dolayı grafiklerde oluşturduğu boşluğu ifade eder. Belli bir kural olmamakla birlikte genel olarak BTC, bu boşluğu kapatma eğilimindedir. Bitcoin fiyatı için düşüş beklentisinde olan uzmanların atıfta bulundukları gelişmelerden biri de bu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment