Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Hong Kong’un Regülasyon Duyurusu ile Çakıldı

Hong Kong bölge genelinde faaliyet gösteren her türlü kripto para platformunu regüle etmek için harekete geçti. Bitcoin (BTC) fiyatı bu haberden olumsuz etkilenerek 13 bin 200 doların altına kadar indi.

Hong Kong Menkul Kıymet ve Vadeli İşlem Komisyonu (SFC) CEO’su Ashley Alder, salı günü sabaha karşı yaptığı açıklamalarda SFC’nin kripto para politikasının değişeceğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Hong Kong’da faaliyet göstermeyi hedefleyen kripto para platformlarının bölgeden özel bir ruhsat alması gerekecek.

AML karşıtı ruhsat verilecek

Alder kripto para regülasyonları ile ilgili açıklamalarını katıldığı Hong Kong Fintech Haftası’nda yaptı. Regülatör kripto para platformlarını kapsıyacak regülasyonların büyük ölçüde kara para aklama karşıtı (AML) yasalar doğrultusunda hazırlanacağını duyurdu. Alder, hükümetin bu tasarıyı günün ilerleyen saatlerinde resmi olarak teklif edileceğini söyledi.

Regülatörün açıklamalarına göre bu tasarının yürürlüğe girmesi ile birlikte Hong Kong sınırları içerisinde faaliyet gösteren her tür dijital varlık platformu “regüle edilecek, denetlenecek ve izlenecek”. Bu denetleme işlemleri Hong Kong’un duyurusunu geçen yıl yaptığı regülasyon çerçevesi içerisinde yürütülecek.

Geçen yılki regülasyon yetersiz kaldı

Hong Kong regülatörü geçen yıl kripto para platformları ile ilgili yasal bir çerçeve hazırladı. Fakat bu regülasyonlar yalnızca “yasal olarak menkul kıymet olarak sınıflandırılan” bir dijital varlık üstünden hizmet veren platformları kapsıyordu.

Bu, kripto para platformlarını regüle etmeye yetecek bir madde değildi. Alder, Fintech Haftası’nda bu konuya değindi ve “bizim radarımıza yakalanmak istemeyen bir kripto para platformu, yasal olarak ‘menkul kıymet’ olarak tanımlanmayan kripto paraları alıp satıyordu ve yakalanmıyordu” dedi.

Bitcoin fiyatı sert çakıldı

Bitcoin fiyatı Hong Konglu regülatörün bu duyurusunun ardından hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Hong Kong’daki kripto para platformlarının bundan böyle SFC’den ruhsat alacak olması, Asya pazarlarında çalkantılı bir tepkiye yol açtı.

Dün neredeyse 13 bin 600 dolara kadar çıkan Bitcoin fiyatı an itibarıyla pek çok borsada hemen hemen 13 bin 300 dolar düzeyinden işlem görmekte. Bitcoin’in ticaret hacmi 22.8 milyar dolara; piyasa değeri ise 246.8 milyar dolara düştü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!