Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Sıkışıp Kaldı: Pazartesi Dalga Gelir mi?

Bu hafta 19.000 dolardan 16.500 dolara düşen Bitcoin (BTC) fiyatı perşembe gününden beri 16.500-17.500 dolar aralığında sıkışıp kalmış durumda. Yatırımcılar Bitcoin fiyatının hangi yönde hareket edeceğini merakla beklerken BTC piyasasındaki durgunluk ve belirsizlik, en parlak analistleri dahi çetin bir zorlukla yüz yüze getiriyor. Fakat bu belirsizlik pazartesi günü yeni bir haftanın başlamasıyla birlikte yerini dalgalı bir pazara bırakabilir.

Bitcoin fiyatı birkaç gün öncesine kadar 20.000 doları test ediyordu. Hafta içerisinde gelen yüzde 15’lik düşüş onun 17.000 doların altına kadar inmesiyle sonuçlandı. BTC fiyatındaki bu sert düşüş tam da Kara Cuma öncesinde, 26 Kasım tarihinde kutlanan Şükran Günü’nde geldi.

Perşembe günü çakılmaya başlayan BTC/USD grafiği, cuma ve cumartesi (şimdilik) günlerini 16.500-17.500 dolar aralığında geçirdi. Piyasadaki bu sıkışıklık hali, analistleri de rahatsız etmeye başladı. Fakat eğer bu hafta Şükran Günü kutlanmıyor olsaydı ortaya daha farklı bir tablo çıkabilirdi.

bitcoin-fiyati-rookie-dump-pump

Bitcoin hafta içlerinde daha bir hareketli, daha bir kıvrak

Kripto para yatırımcıları sektördeki borsalarla 7/24 aralıksız işlem yapabiliyorlar. Fakat bu kripto para piyasasının 7/24, tam kapasitede işlediği anlamına gelmiyor. Kripto para araştırma firması CoinMetrics’in kurucularından Nic Carter, bu hafta paylaştığı bir tabloyla bunu açık bir şekilde gözler önüne serdi.

Nic Carter BTC fiyatının hangi gün, hangi saat aralıklarında daha hareketli olduğunu görebilmek için başka bir araştırma firması olan Skew’un verilerini kullandı.

bitcoin-btc-fiyat-skew-verileri-carter-
Bitcoin piyasası hangi gün, hangi saatlerde daha hareketli? Kaynak

360 günü kapsayan bu verilerde BTC fiyatının gün içerisinde yüzde kaçlık değişim sergilediği incelendi. Ortaya çıkan sonuç gösterdi ki kripto para piyasasındaki parti 7/24 aralıksız devam etmiyor. Piyasa bundan farklı olarak adeta memur saatleriyle işliyor.

Nic Carter bu verileri inceleyerek Bitcoin fiyatındaki en kayda değer hareketliliklerin pazartesiden cumaya kadar; 09:00-17:00 aralıkları arasında kaydedildiğini aktardı. Carter ayrıca bunun ABD ve Avrupa piyasalarının açık olduğu saatlerle örtüştüğünü vurguladı.

Araya hem resmi tatil hem hafta sonu girdi

Bitcoin fiyatının hafta sonlarında sert inişler çıkışlar sergileyebildiği biliniyor. Fakat yukarıdaki veriler onun büyük ölçüde hafta içleri hareket etmeyi sevdiğini gösteriyor. Hal böyleyken Bitcoin fiyatının en azından bugün, yani cumartesi günü kısmen yatay bir grafik çizdiği anlaşılabilir.

Cuma günkü -göreceli- durgun performans ise Şükran Günü ile açıklanabilir. ABD/Avrupa piyasalarına paralel bir şekilde hareket eden BTC, perşembe günü yaşadığı düşüş sonrası henüz hareket edebileceği bir alan bulabilmiş değil. Devlet kurumları ve bankalar perşembe günü resmi tatil nedeniyle kapalıydı. Nic Carter’ın aktardığı bilgilere göre ise birçok aile ofisi cuma günü tatil yaptı.

Dolayısıyla hafta sonlarında zaten hafta içlerindeki kadar aktif olmayan Bitcoin, cuma günü ekstra bir durgunluk yaşadı. Bu belki de perşembe günü 566 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin cuma günü nasıl 515 milyar dolara düştünü açıklar.

coingecko-kripto-para-piyasasi-hacim
CoinGecko verileri, kripto para piyasasındaki toplam ticaret hacminin nasıl düştüğünü gösteriyor.

Gözler pazartesiye döndü: Dalga geliyor mu?

Perşembe günkü düşüşün etkisini cuma ve cumartesi günleri üstünden atamayan Bitcoin; yatırımcıları, analistleri ve genel olarak kripto para takipçilerini meraklandırmayı sürdürüyor. Dan Tapiero, piyasadaki bu durgunluğun veya olası bir hareketliliğin “HODL yapan yatırımcıları ilgilendirmediğini” söylese de gözler pazartesi gününe dönmüş durumda.

dan-tapiero-bitcoin-fiyat-hareketlilik
Dan Tapiero, Nic Carter’ın öne sürdüğü verilerin “HODL’cıları ilgilendirmediğini” söyledi, Kaynak

Resmi tatilin geride kalması ve yeni bir haftaya başlanması, kripto para piyasasına yeni bir dalga getirebilir. Bu dalganın olumlu mu olumsuz mu olacağı bilinmese de yatırımcılar kendilerini pazartesi için şimdiden hazırlamaya başladılar. Bu sırada Nic Carter da bu birkaç günün geçmesini bekleyen yatırımcılar için şu mesajı bıraktı:

“Ailenizle tatilinizi yapın, kafanızı dinleyin diyorum. Pazartesi günü bankalar açılınca piyasaya dönüş yaparsınız.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!