Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatını Yükselten Çin’in Sermaye Kontrolü Mü?

Çin, blockchain konusunda dünyanın en çok patentine sahip ülkelerinden birisi olsa da, Bitcoin konusunda benzer hoş görüye sahip olduklarını söylemek zor. Hükümet yetkililerinin zaman zaman lider kripto para birimine karşı çok fazla yasaklama ve buna benzer eylemde bulunmuş olmasına rağmen, Bitcoin hala ülkedeki çok fazla vatandaşın kurtarıcısı durumda. Hatta Çin’in uyguladığı sermaye kontrol önlemleri belki de küresel çapta Bitcoin’in fiyatını arttıran temel etmen olabilir.

Çin Merkez Bankasının eski danışmanlarından birisi olan Yu Yongding’in aktardığı bilgilere göre, hükümetin uyguladığı sermaye kontrol politikası o kadar sert bir boyuta ulaştı ki, Yongding yurt dışında tatil yapmak için transfer etmek istediği 20.000 dolarlık işlemin reddedilmesi şokunu yaşadı. Hükümetin Yongding’in para gönderme ve tatil yapma talebine verdiği karşılık ise ”yaşlılığı” oldu.

Çin yasalarına göre vatandaşlar tek bir yıl içerisinde 50.000 dolara kadar yurt dışı transferi yapabilmekte. Ancak son günlerde hız kazanan ABD ve Çin ticaret savaşları hükümetin vatandaşları üzerinde yaptığı baskıları iyice arttırdı ve insanların bu baskılardan kurtulması için en uygun yollardan birisi de Bitcoin olarak öne çıktı.

Birçok uzman son günlerde yaşanan BTC artışlarının temel sebebinin de Asya merkezli alımlar olduğunu düşünmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment