Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatının “Oynaklığı” Artmaya Devam Ediyor, İstikrar Kayboluyor

Kripto para piyasası tarihinin en ciddi düşüşlerinden birini yaşamaya devam ediyor. Piyasa düşmeye devam ederken Bitcoin fiyatındaki hareketlilikler de devam ediyor.

Buy Bitcoin Worldwide platformundaki endeks verilerine göre Bitcoin fiyatındaki oynaklık oranı çok ciddi bir artış gösterdi. BTC-USD paritesinin oynaklık oranı 9 Aralık’ta geçtiğimiz aya kıyasla üç kat artış gösterdi.

BTC-USD Volatility Index 30-Day Chart

Buy Bitcoin Worldwide’ın verilerine göre Bitcoin fiyatının oynaklık oranı geçtiğimiz gün yüzde 5.53’e kadar yükseldi. Bu oran 9 Kasım’da yalnızca yüzde 1.57 düzeyindeydi.

Bu oranın özellikle 19 Kasım itibariyle artışa geçmeye başladığını söylemek mümkün. Oran başlangıçta yüzde 2’lerden zaman içerisinde yüzde 4’lere çıktı ve geçtiğimiz gün yüzde 5 sınırını kırdı.

Daha eski tarihleri inceleyip grafiği 9 Ekim-9 Kasım tarihlerine ayarladığımızda oranın çok daha düşük olduğunu görüyoruz. Oynaklık oranının bu tarihler arasında genel olarak yüzde 2.06’nın üstüne hiç çıkmadığını görmek mümkün. Oranın bu tarihler arasındaki ortalama seviyesinin ise yüzde 1.5 ile yüzde 1.7 arasında değiştiği söylenebilir.

BTC-USD Volatility Index 30-Day Chart

Bitcoin fiyatındaki oynaklık oranı son birkaç aydır hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Bitcoin fiyatının en son bu yılın Mart ayında böylesi oynak olduğunu söyleyebiliriz. CoinMarketCap verilerine göre Bitcoin’in o dönemlerdeki fiyatı 8 bin 700 dolar düzeyindeydi.

Ayrıca Bitcoin’in oynaklık oranı bu yılın Ekim ayında son 17 ayın en düşük seviyesini gördü. Bazı uzmanlara göre Bitcoin fiyatındaki oynaklığın azalması ve neredeyse bitiş noktasına gelmesi, Bitcoin’in “olgunlaştığının” bir göstergesiydi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment