Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Gold Nedir? Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

SegWit2x’ten bağımsız olacak olan hardfork’a çok az kaldı. Bitcoin Cash’den önce yapılması duyurulan Bitcoin Gold’un çıkışı Kasım ayına planlanmış durumda. Bu makalede, Bitcoin Gold’un ne olduğunu, ne zaman yayınlanacağını, ve ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Bitcoin Gold Nedir

Bitcoin Gold, Jack Liao’nun fikriyle ortaya atılan bir Bitcoin çatalı. Bu koinin amacı ise, “Bitcoin’den daha iyi olmak.” Bu hedefi gerçekleştirmek adına, Bitcoin’den farklı olarak Bitcoin Gold, merkezi madenci sorununu, “Proof-of-Work,” yani bir nevi “yapılan madenciliğin ispatı” üzerinde değişim yaparak giderecek.

Proof-of-Work yöntemlerini değiştirmek genelde bir hardfork gerektiriyor, ve Bitcoin Gold, bu değişimi yapmayı tercih etmiş. Seçtikleri proof-of-work protokolü ise, aynı zamanda ZCash tarafından kullanılan “Equihash.” Bu madencilik protokolünün asıl amacı, Antminer gibi ASIC(Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) cihazlarının kullanımına engel olmak. Böylece kullanıcılar, CPU ve GPU’larını kullanarak tekrardan madencilik yapma imkanına sahip olacak.

Bitcoin Gold geliştiricileri, koin çıkmadan önce, %1 maden seviyesine erişmeyi planlıyor. Bunu nasıl yapacakları ise merak konusu. Ancak 21 milyon koin limiti olduğunu göz önünde bulundurursak, madencilik sırasında verilen ödüllerden faydalanabilirler gibi görünüyor.

ASIC engelinin önemi

Üstte de açıkladığımız gibi ASIC cihazları basitçe, tek bir uygulamaya özel tasarlanmış işlemciler. CPU’lardan farkı ise, yüzlerce farklı işlem yerine, tek bir işlemi çok yüksek bir verimlilik seviyesinde yapabilmeleri.

Bitcoin’in madencilik piyasası, şu anda ASIC’ler tarafından süpürülmüş durumda. Bu cihazları geliştiren firmaların başında Bitmain, Bitfury ve Canaan geliyor. ASIC’lerin kullanılmasının mümkün olması, Bitcoin madenciliğinde kullanılan SHA256 adlı Proof-of-Work protokolü. Bu fonksiyon, günümüz teknolojisine göre oldukça basit kalıyor, ve çok fazla RAM ihtiyacı yok. Aslında bu fonksiyon o kadar basit ki, sadece kağıt, kalem, ve aklınızı kullanarak düşük bir hızda da olsa Bitcoin madenciliği yapabilirsiniz.

Ancak Bitcoin Gold ile gelen Equihash, oldukça kompleks bir hashing algoritması, ve fazla miktarda RAM gerektiriyor. Bu da Equihash için yapılabilecek ASIC’lerin oldukça pahalıya mal olacağı anlamına geliyor. Aynı zamanda, eğer Equihash için bir ASIC yapılırsa, madencilik hızı normal bir kullanıcının bilgisayarından çok da hızlı olmayacaktır.

SHA256 protokolünü kullanarak, ortalama bir CPU saniyede 510 megahash hıza ulaşabilir. ASIC’ler ise aynı işlemi saniyede 510 terahash hızında yapabiliyor. Bu da normal bilgisayarlardan 1 milyon kat daha fazla madencilik işlemi anlamına geliyor. Ancak Equihash, CPU’larda saniyede 1030 hash, buna özel tasarlanmış bir devrede ise saniyede 10003000 hash hızında işlem yapabiliyor. Bu da sadece 100 kat daha fazla işleme eşit.

Başka bir deyişle, madencilik işlemleri bilgisayarlar ve ASIC’ler arasında SHA256’ya göre çok daha eşit olacak. Equihash, SHA256 kadar kazanç elde ettiren bir protokol olsaydı bu belki değişebilir, ancak böyle birşey mümkün görünmüyor.

Hardfork’un gerçekleşeceği tarih

Bitcoin Gold geliştiricilerinin websitelerinde yayınladıkları plana göre, 25 Ekim’de çatallaşmanın gerçekleşmesi için bir blok seçilecek. Ancak bu, koinin aynı gün çıkacağı anlamına gelmiyor. 25 Ekim’de Bitcoin blok zinciri, Bitcoin Gold için dondurulacak. Sonrasında ise Bitcoin Gold kendi blok zincirini oluşturmaya başlayacak.

Şimdiki plana göre Bitcoin Gold, Kasım ayının başında yayınlanacak. Bu da yeni koinin blok zincirinin 1 hafta boyunca herhangi bir bloğa sahip olmayacağı anlamına geliyor.

Bitcoin Gold geliştiricileri, Eylül’ün sonuna doğru bir deneme ağı oluşturacaklar, ve sonrasında ise geliştirdikleri yazılım yayınlanacak.

Bunun kullanıcılar için anlamı

Bitcoin Gold, sadece 25 Ekim’de, yani blok seçiminin yapıldığı tarihte Bitcoin’i olan kullanıcıları ilgilendiriyor. Kullanıcılar, o blokta sahip oldukları Bitcoin miktarı kadar Bitcoin Gold elde edecek.

Geliştiriciler aynı zamanda ataklar için oldukça güçlü bir koruma planlamış, yani Bitcoin Gold’un gönderimi sırasında herhangi bir saldırıdan korkmanıza gerek yok. Ancak, Bitcoin Gold’u transfer etmek için bir cüzdan indirmeniz ya da bu transferleri manuel bir şekilde yapmanız gerekebilir.

Bitcoin Gold’un fiyatı yüksek olmazsa(örneğin 10000 Satoshi, ya da $0.48) geliştiriciler üzerinde çalışmayacaktır. Ancak iyi bir fiyata(0.01BTC ya da $48 gibi) sahip olursa, o zaman piyasaya sürülen dijital cüzdanlar görmemiz mümkün olabilir, böylece Bitcoin Gold’unuza erişebilirsiniz.

Eğer Bitcoin’leriniz bir online borsa sitesinde ise, eninde sonunda borsalar Bitcoin Gold’unuzu ödeyecektir, özellikle 0.01BTC gibi bir fiyata sahipse. Ancak yine de, daha güvenli olmak için cüzdanınızın private key denilen özel kodunu bilmeniz, sizin yararınıza olur.

Çok uzun, okuyamadım…

Kısaca Bitcoin Gold, Bitcoin ekosistemine bazı değişiklikler getirecek bir yenilik diyebiliriz. Eğer Bitcoin’iniz varsa, korkmanız gereken birşey yok, hatta belki de “bedava para” sizi bekliyor olabilir! Ancak bir borsa ya da cüzdan geliştiricisiyseniz, şimdiden kolay gelsin.

Kaynak: Bitcointechtalk.com

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment