Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Hash Oranında Düşüş “Bekleniyor”

Blocktown Capital, Bitcoin halvingi ile ilgili yeni bir araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre Bitcoin’in hash oranı halving sonrasında küçük de olsa bir düşüş yaşayacak.

Bitcoin’de bundan yalnızca birkaç gün sonra halving yaşanacak ve böylece blok ödülü yarı yarıya azalacak. Bunun Bitcoin madencilerini tam olarak nasıl etkileyeceği büyük bir merak konusu. Madenciler eskisinden daha az para kazanacakları için tam olarak kaç kişinin işi bırakacağı, kaç cihazın kapanacağı bilinmiyor.

Blocktown Capital bu soruya bir yanıt bulabilmek için yeni bir araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre Bitcoin’in hash oranı halving sonrasında küçük çaplı bir düşüş yaşayacak. Fakat eğer Bitcoin fiyatı halving ile birlikte yükselişe geçerse hash oranında hiç düşüş yaşanmayabilir.

Kâr Limiti

Şu anda bir madencinin ortalama 40 TH/s’lik bir hash oranı sağlayan ve 2200W elektrik harcayan 1000 dolarlık bir cihaz kullandığını varsayalım. Bu madencinin yaşadığı ülkedeki elektrik fiyatına da kWh başına 0.06$ diyelim.

Bu madencinin mevcut şartlar altında madencilik yaparak para kazanabilmesi için Bitcoin fiyatının 7 bin 500 doların üstünde olması gerekiyor. Eğer fiyat 6 bin-7 bin 500 dolar aralığındaysa bu madenci büyük ihtimalle ne kâr ne de zarar ediyordur. Tabii bu veriler madencinin hangi ülkede olduğuna hatta mevsime göre bile değişiklik gösterebilir.

Hedef 12 Bin

Blocktown Capital’ın araştırmalarına göre eğer Bitcoin’in hash oranı şu anki seviyede kalmaya devam eder veya yükselirse ve Bitcoin fiyatı şu anki seviyede (7 bin 500-9 bin dolar diyelim) kalırsa madenciler zarar etmeye başlayacaklar. Hatta madencilerin kâr elde etmeye başlamaları için fiyatın 12 bin-15 bin dolar aralığını geçmesi gerekecek.

Bazı madenciler için alt limit 10 bin dolara çekilebilir, Medium

Blocktown Capital madencilerin bir süre kâr etmeden çalışabileceklerini öngörüyor. Bunun bir örneğini zaten 12 Mart’tan sonra görmüştük. Bitcoin fiyatı 4 bin dolara düştükten sonra birçok madenci zararına bile olsa çalışmaya devam etmiş, cihazlarını kapatmamıştı. Fakat Blocktown Capital bu noktada şu uyarıyı yapıyor: Eğer madenciler halving sonrasında uzun bir süre boyunca kâr edemezlerse bir noktada cihazları kapatmak zorunda kalacaklar. Bu da hash oranının düşmesine yol açacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment