Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin 2011’de Yaptığı Tahmin Doğru Çıktı

Bir grup kripto para kullanıcısı, 2011 yılında konuşma sırasında gelecekte yaşanabileceklere dair bazı tahminlerde bulundu. O tarihte bitcoin için verilen on binlerce dolarlık fiyat tahminleri, zamanla doğru çıktı.

Bitcoin 2011 yılında birkaç farklı ilke tanıklık etti. İlk kez 1 dolar olan bitcoin, sentlerle ölçülmeyi geçip dolarlarla ölçülmeye başladı. En büyük saldırısını 2014’te yaşayan Mt. Gox, 2011’de yaşadığı başka bir saldırıda 25 bin tane bitcoin kaybetti. Yıla 1 doların altında başlayan bitcoin, haziran ayında 30 dolara çıkıp daha sonra 10 dolara kadar düştü.

‘Binlerce dolara kadar çıkacak’

Bir grup Bitcointalk kullanıcısı, bitcoin fiyatının binlerce dolara kadar çıkabileceğine o tarihlerde dahi inanıyordu. Anonim bir kullanıcı, 5 Haziran 2011 tarihinde açtığı başlıkta “Fiyatın böyle yükseldiğini çok daha sık görmeye başlayacağız. İlerleyen aylarda yüzlerce, binlerce dolara çıkılırsa şaşırmam.” ifadesini kullandı.

Kim olduğu bilinmeyen bu şahıs, ekonominin gitgide dijitalleşeceğini öngörüp “(Şimdi aldığımız) 10 bitcoin bile gelecekte bizi çok zengin yapmaya yetecek.” dedi. O tarihe dek 95 bitcoin topladığı düşünülen bu anonim şahıs, kendisi gibi erkenden bitcoin yatırımı yapmış akranlarına şu soruyu sordu:

“Bir bitcoin’in fiyatı 10 bin dolara kadar çıktığı zaman siz kendi servetinizi nasıl harcayacaksınız?”

‘Belki bir ev ve araba alırım’

Bu kişiye yanıt veren ilk isim Zhalox adlı bir forum kullanıcısı oldu. Bitcoin fiyatının 31 Aralık 2011’e kadar 50-100 dolara çıkabileceğini söyleyen zhalox; “Bankacılar ve hedge fonları sektöre girdiğinde bir bitcoin’in fiyatı 1.000 doları geçecek.” dedi. Zhalox böylece elde edeceği serveti “Üniversite kredisini ödemek, belki bir ev ve araba almak için” kullanacağını söyledi.

Zhalox bu yorumu 5 Haziran 2011 günü yaptı. Onun bitcoin hakkındaki görüşleri aradan geçen birkaç yıl içerisinde büyük değişim gösterdi. 14 Aralık 2015 tarihinde başka bir konu hakkında konuşan zhalox şunları söyledi:

“Ben 2011’in başından beri bitcoin madenciliği / trade’i yapıyorum. Onu zamanında çok seviyordum ve hala ara ara kullanıyorum. Ama bitcoin artık mazide kaldı. Bitcoin’in gelişmiş versiyonunu arıyorsanız Monero’ya bakın.”

Zhalox, 6 Şubat 2017’den sonra hiç yorum yapmadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!