Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin 2020 Yılının En Önemli Grafiği Hangisi Oldu?

Bitcoin ve güvenli liman olarak görülen altın, hisse senedi gibi varlıkların 2020 yılı içerisinde gördüğü yükselişle ilgili iki ünlü isimden birtakım yorumlar geldi. Dan Tapiero, ABD para arzında görülen yükselişin Bitcoin gibi varlıkların yükselmesini sağladığını söylerken Michael Saylor da buna benzer bir yorum yaptı. Peki Bitcoin ve para arzı arasında tam olarak nasıl bir ilişki var? Gelin inceleyelim.

Dan Tapiero, “2020 yılının en önemli grafiği” diyerek ABD M2 money supply (para arzı) grafiğini paylaştı. Tapiero, “Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim. Bu grafik, olumlu gelişmeleri müjdeliyor. Bu yıl M2 para arzı sayesinde Bitcoin, altın ve hisseler yukarı yönlü hareket etti ve bunu 2021 yılında da tekrar görmeliyiz.” dedi.

bitcoin
Fiat paraya dayalı yatırımlar yarı yarıya değer kaybedecek

Microstrategy CEO’Su Michael Saylor, geçtiğimiz günlerde Binance CEO’su CZ ile katıldığı bir programda Bitcoin hakkında konuşmuştu. Saylor, Bitcoin’in güvenli liman olma statüsünden bahsederken money supply konusuna değindi. CEO, bu yılın en önemli makro ekonomik gelişmesinin para arzında görülen artış olduğunu vurguladı.

Bu yıl K-tipi toparlanma görüldüğünü ve M2 para arzı değerinde %24 oranında yükseliş görüldüğünü belirten Saylor, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu yükselişin %15 gibi bir oranla sürmeye devam edeceğini söyledi. Bunun da sermaye maliyetini 3 kat artırdığını ifade eden CEO, yatırımların bu genişlemeyi yakalayamaması halinde yarı yarıya değer kaybetmeye mahkum olduğunu söyledi.

“Sermaye maliyeti üçe katlanırsa mesela 300 trilyon dolarlık fiat yatırımlarının 3-5 yıl içinde yarı yarıya değer kaybedeceği sonucuna varırız. Yani herkes sahip olduğu fiat varlıkların yarısını kaybetmiş olacak. Fiat para ve ona bağlı yatırımlar para arzında görülen bu genişleme nedeniyle ezilecek. Peki ne yapmak gerekir? Altın, emtia gibi varlıklara mı yöneleceksiniz?

Dijital altın konumunda bulunan, muhteşem mühendislik harikası ve altının tüm özelliklerine sahip Bitcoin’i görünce “işte aradığım güvenli liman” diyeceksiniz. İşte, dünya üzerindeki 7.8 milyar insanın problemini çözecek olan şey bu. Çünkü fiat para birimleri dünya çapında çöküşe geçti.” 

Para arzı ve M2 bize ne anlatır?

Para arzı, ekonomide dönen toplam para miktarını ifade eder ve çeşitli araçlarla ölçülür. Money supply (para arzı) tanımı için Mahfi Eğilmez’in yapmış olduğu tanıma göz atabiliriz. Mahfi Eğilmez, para arzını şu şekilde açıklıyor:

Para arzı, bir ekonomide bir dönemde piyasada bulunan para stokuna verilen addır. M harfiyle gösterilir. Bu kavram emisyon hacminden büyüktür, içinde emisyon yani dolaşımdaki banknotlar ve madeni paralara ek olarak başka satın alma araçları da vardır. Para arzının çeşitli şekillerde ölçülmesi mümkündür. Bu ölçümler genellikle iki grupta toplanır; dar para arzı ve geniş para arzı.

M2, M1’e vadeli mevduatların eklenmesiyle bulunur. M2 = M1 + Vadeli mevduat”

Eğer para arzı yüksek oranda artış gösterirse faiz oranı düşer, enflasyon ise yükselir.

bitcoin-2020
ABD para arzı M2 grafiği. Kaynak

Michael Saylor ve Dan Tapiero’nun üzerinde durduğu M2 money supply değerleri işte bu bilgiler üzerinedir. ABD’nin pandemi döneminde genişletici para politikası uygulaması sonucunda para arzının M2 değeri bu yıl yaklaşık %25 oranında arttı. Bu da Bitcoin, altın gibi güvenli liman olarak görülen varlıkların yükseliş yaşamasını sağladı. Tapiero da bunun 2021 yılında sürmesini beklediğini ifade etti. Sizce para arzının etkisi önümüzdeki yıl da etkisini gösterir mi?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!