Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin 36 Bin Dolar Yolu Gözüktü mü?

Deribit’in ticari genel müdür yardımcısı (CCO), yıl sonunda teslim edilecek Bitcoin opsiyonlarında beklenmedik bir tablo görüldüğünü açıkladı. Bitcoin fiyatının yıl sonuna doğru yükselmesini bekleyen yatırımcılar şimdiden 36 bin dolarlık opsiyon sözleşmeleri almaya başladılar.

Deribit kullanıcıları pazar günü 25 Aralık 2020’de teslim edilecek olan bazı sözleşmelere normalin çok daha üstünde ilgi gösterdiler. Bitcoin yatırımcıları pazar günü toplamda 1,943 adet opsiyon sözleşmesi aldılar. Açılan bu Bitcoin sözleşmelerinden 752 tanesi 36 bin; 462 tanesi ise 32 bin dolarlık bir fiyata işaret etmekteydi.

açık pozisyon-bitcoin
Açık Pozisyon Değişikliği. Kaynak: Skew

Traderlar pazar günü likiditenin düşük olmasına rağmen, 32.000 ve 36.000 dolarlık pozisyonlar satın aldılar. Bu yatırımcılar söz konusu işlemleri hafta sonu yaptıkları için normalden daha fazla makasa maruz kaldılar. Yatırımcılar bu işlemleri hafta içine kıyasla daha fazla masrafa gireceklerini bildikleri halde yapmış oldular.

Olağan Dışı İşlemler

Skew tarafından aktarılan veriler Bitcoin fiyatının yıl sonunda 20.000 doları aşma ihtimalini %5, 28.000 doları aşma ihtimailini ise %2 olarak gösteriyor. Bununla birlikte, 2021’in ilk çeyreği için de benzer senaryolar söz konusu. Bitcoin fiyatının 2021’in ilk üç ayında 20.000 doların üzerine çıkması %9 ihtimal olarak görülüyor.

Opsiyon piyasasındaki genel Bitcoin beklentisi, Skew

Bu tablo ışığında Vadeli işlem yatırımcıların yıl sonunda 20 bin dolarlık yeni bir rekor beklemedikleri söylenebilir. Bazı yatırımcıların buna rağmen 36 bin dolarlık Bitcoin opsiyonu almış olması bu yüzden olağan dışıdır.

Peki hafta sonu yaşanan bu yoğunluk ne ile açıklanıyor?

Bitcoin’in yıl sonunda 36 bin dolara çıkması düşük bir ihtimal olabilir. Ancak Bitcoin için 36 bin dolarlık opsiyon sözleşmesi alan yatırımcılar aslında normalden daha fazla masraf yapmıyorlar. Bitcoin’in anlık fiyatı üstünden işlem yapan bu yatırımcılar en kötü ihtimalde bile opsiyonu satın aldıkları fiyat üstünden zarar ederler. Yatırımcılar bu riski göze alabildikleri için 36 bin dolarlık tahminde bulunuyor olabilirler.

PlanB gibi analistler Bitcon’de önemli bir fiyat artışının arefesinde olunduğunu ve BTC/USD paritesinin kısa bir süre içerisinde 100.000 dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu değişimin kaynağı olarak da gümüş, altın gibi madenlere ve merkez bankasının faiz oranlarını negatif seviyeye düşürdüğü ülkeler, parasal genişleme riskine karşı gard alan milyarder ve milyonerler ile kurumsal yatırımcılar gösteriliyor. Öngörülen artışın da hafta sonu yaşanan alım-satım faaliyetlerinde bir etkisinin olduğu söylenebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment