Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yearn.finance (YFI) Fiyat Rallisinin Ardındaki Sebepler Ne?

Yearn.finance (YFI) iyi bir hafta sonu geçirdi ve fiyatı neredeyse 44 bin dolara ulaştı. Kripto para dünyasında eylül başındaki düşüş trendinin etkileri yavaşça silinirken, YFI adeta atağa kalktı. YFI’nin bu yükselişinin katalizörleri neler?

YFI ağustos ayında 10 – 18 bin dolar aralığında nispeten uzun bir süre kaldı. Uzmanlar bunu temellerini sağlamlaştırma aşaması olarak gördüklerini vurguladı ve YFI, ağustos ayının bitişine doğru bir atağa geçerek fiyatını 38 bin doların üzerine çıkarmayı başardı. Yaklaşık 2 hafta önce kendini belli eden genel düşüş trendinden etkilenerek 20 bin dolar seviyelerine çekilse de, uzun vadeli destek bölgesi olan 19.500 doların üzerinde kalmayı başardı.

Son 7 günde %70’in üzerinde artış gösteren YFI, yükseliş rallisinden önce 20 – 22 bin dolar sularından alınıp satılıyordu. Fakat YFI yakaladığı trend ile fiyatını 43.678 dolara çıkartmayı başardı. Burada bir süre kaldıktan sonra küçük çaplı bir geri çekilme yaşadı ve şu an 38.900 dolar civarında işlem görüyor.

yearn.finance-(YFI)-fiyati-tablo
Yearn.finance (YFI) 3 aylık fiyat grafiği. Kaynak

YFI’nin Yükseliş Yolundaki Katalizörleri

Bir merkeziyetsiz finans (DeFi) tokenı olarak YFI, DeFi dünyasına artan ilgiden de olumlu olarak etkileniyor. DeFi sektörü hızlıca büyümeye devam ederken, gün geçtikçe yeni projeler ve yeni fırsatlar sunmaya da devam ediyor. DeFi sektörüne artan ilgi ile beraber yield farming ve DeFi likidite havuzlarının artan popülaritesi ile YFI fiyatı da istikrarlı bir biçimde yükselişe geçti.

Yearn.finance’ın piyasaya sunduğu StableCredit USD gibi yeni ürünlerin de YFI rallisinde önemli rol oynadığı düşünülüyor. Yearn.finance bu proje ile MakerDAO’nun kullandığı tekli teminat modeli yerine, çoklu teminat uygulamasını DeFi kullanıcılarına açtı. Kullanıcılar bu sayede istedikleri varlığı teminat olarak gösterebilecekler ve likidite sorunu büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak.

Düşük ve Sınırlı Arz, YFI’nin İşine Yarıyor 

YFI’yi bu kadar değerli yapan belki de en önemli özelliği, hem düşük hem de sınırlı sayıda arza sahip olması. Yearn.finance’in kurucusu Andre Cronje geçen hafta bir oylama başlattı ve YFI arzının 30 bin adetle kısıtlanmasını önerdi. Bu oylama 18 Eylül’e kadar devam edeceği için henüz maksimum YFI arzının 30 bin olduğu söylenemez. Fakat şu ana dek girilmiş oyların %95’inden fazlasının bu önerinin lehine olduğu bilgisi eklenebilir.

YFI tokenlarının, trilyonlarca adet geleneksel para birimi banknotu ve hatta 21 milyon sınırlı arza sahip Bitcoin’in yanında bu kadar az olması onu kuşkusuz daha değerli yapma yolunda önemli bir detay. Sosyal medyada DeFiGod hesabının paylaştığı tweet aslında bunun ne kadar önemli olduğunu gösteren nitelikte. DeFiGod, dünyanın önde gelen borsalarından Coinbase’te yalnızca 87 YFI tokenı olduğunu dile getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment