Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İran Tarafından İyi Karşılanıyor

Bitcoin İran’da İlgi Görüyor

Bitcoin‘in resmi kurumlarca olumlu karşılandığı bir ülke sorsalar muhtemelen aklınıza gelen ilk ülke İran olmayacaktır. Orta Doğu’da ultra zengin Arap Emirlikleri teknolojik yenilikleri edinmede birbiriyle yarıştıkları için aklınıza onların gelmesi daha olası. Buna rağmen İran hükümeti diğerlerine oranla daha olumlu bir tutum sergiliyor. Hükümet şimdiye kadar sürekli olarak Bitcoin’in ülkede kullanımına izin vereceğinin işaretlerini verdi.

Siber Alan Yüksek Kurulu Bakanı Abolhassan Firouzabadi’nin İran haber ajansı ILNA’ya verdiği röportaja göre denetlenmesi durumunda Bitcoin’in ülkede kullanımına izin verilecek:

Bitcoin’i ve diğer kripto paraları iyi karşılıyoruz ama düzenlemelerin uygulanması şart.

Finansal Tribün adlı gazetenin haberine göre regülatörlerin kripto paralarla ilgili araştırmaları 2018’in Eylül ayında sonuç verecek.

Bakan ayrıca henüz yasal bir düzenleme yapılmadığı halde Bitcoin’in ülkede alım satımından, madenciliğinden hatta mağazlarda kullanımından ve Bitcoin üzerine girişimlerin bulunduğundan haberdar olduğunu iletti.

Artı ve Eksileri

İran hükümeti için Bitcoin iki tarafı keskin bir kılıç gibi.

İran ekonomisi uluslararası ekonomik yaptırımlardan ötürü oldukça zor zamanlar geçirdi. Kurulu uluslararası finansal sistemi devre dışı bırakacak bir sistem İran’ın ithalatçı ve ihracatçılarını koruma altına alarak büyük fayda sağlayabilir. Bu durum özellikle Trump’ın ve Suudi Arabistan’ın İran’a yönelik ceza yaptırımlarının artırılmasına ilişkin kararlarından sonra daha da önemli hale geldi.

Öbür yandan, ülkenin liderleri ülke ekonomisini kontrol altında tutmanın yollarını arıyor ve buna tehdit oluşturacak bir unsur istemiyorlar. İran’ın genç nüfusu ülkenin en eğitimli ve teknolojiye en meraklı kesimi. Ancak buna rağmen İran 2009 seçimlerinde ülke dışından gelen kışkırtmaları neden göstererek Twitter’ı yasaklamıştı.


Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment