Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencilerinden Rekor Kazanç

Bitcoin madencileri, bir saat içerisinde toplamda 4 milyon dolar kazanarak saat bazında rekora imza attılar. Bunun on binlerce dolarlık kısmı, işlem ücretlerinden geldi. Uzmanlar, insanların olması gerekenden daha fazla işlem ücreti ödüyor olabileceğini düşünüyor.

Bitcoin’in yeniden 40 bin doların üstüne çıkması, hash oranının ve işlem sayısının artması ile sonuçlandı. Glassnode, madencilerin 11 Şubat günü saat 20:00 sularında 60 dakika içerisinde 4 milyon dolar kazandığını açıkladı. Madenciler, daha önce bir saat içerisinde hiç bu kadar fazla para kazanmamışlardı.

Fiyat arttıkça daha çok kazanıyorlar

Bitcoin madencileri, bu haftanın başında başka bir rekora imza attılar. Bir gün içerisinde 50.7 milyon dolar kazanan madencilerin günlük kazancı, üç yıldır bu kadar yüksek olmamıştı.

glassnode-bitcoin-btc-rekor-madenci

Madenciler, halving sonrası kazdıkları bloklardan 6.25 BTC ödül alıyor. Bunun yanı sıra işlem ücretlerinden para kazanılabiliyor. Glassnode’un verilerine göre bir saatte kazanılan 4 milyon doların 47 bin dolarlık kısmı işlem ücretlerinden geldi.

Bu kadar yüksek olmasına gerek var mı?

Bitcoin fiyatı yükselirken, ağda işlem yapmayı bekleyen insanların sayısı artıyor. Blockchain’de oluşan işlem kuyruğu, iki aydır uzamaya devam ediyor. Bu sırada, geçen haftaya kadar ortalama 11 dolar işlem ücretleri, Elon Musk haberi sonrasında 25 dolara kadar çıktı. Madencilerin 9 Şubat günü kazandıkları paranın yüzde 16’sı işlem ücreti kaynaklıydı.

Chaincode Labs mühendisi Mark Erhardt, bu işlemlere ilişkin bir araştırma yaptı. Bitcoin ağındaki ortalama bir blokun boyutu, son otuz gün boyunca 1.320,39KB oldu. Blokların yapısı incelendiğinde, işlemlerin yalnız yüzde 12’sinin SegWit formatında olduğu görülüyor.

SegWit uyumlu olmayan cüzdanların verimsiz olduğunu ifade eden Erhardt, “Bitcoin işlemlerinin yüzde 88’i için olması gerekenden daha yüksek bir ücret ödeniyor.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!