Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İşlemlerini Sansürleyen Madencilik Havuzu Geliştirildi

Bir blockchain analiz firması olan DMG’nin yan kuruluşu Blockseer, kara listeye alınan cüzdanlardaki Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimi ile yapılabilecek işlemleri sansürleyen yeni bir madencilik havuzu geliştirdiğini duyurdu. “Blockseer Mining Pool” olarak isimlendirilen havuz, henüz beta sürümünde. Ancak geliştirilmesi tamamlandığı takdirde misyonu gereği eleştiri oklarının hedefi olabilir.

Blockseer Mining Pool‘un havuz için madencilik yapılmasını sağlayacak işlemleri düzenleyen araçlar içerisinde gömülü olarak geleceği açıklandı. Havuzdaki teknoloji ile işlenmek istenmeyen kripto para işlemlerini tanımlamak için ABD Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) gibi doğrulanmış kaynaklardan yardım alınacak.

“Bitcoin’in itibarını korumayı amaçlıyoruz”

Blockseer’in geliştirdiği havuzda kullanılacak olan teknoloji, havuzdaki Bitcoin gibi kripto paralarla yapılacak olan işlemlere filtrelenme ve sansürlenme olanağı getirecek. Bu sayede kontrolün tamamen Blockseer’de olması sebebiyle geliştirici firma, kaynaklardan aldığı veriler ışığında yüksek riskli cüzdanlar olarak etiketlediği cüzdanları bloklarına dahil etmeyecek.

Buna ek olarak havuza dahil olmak isteyen madencilerden bir kimlik doğrulaması da istenecek. Geliştirici şirket DMG’nin CEO’su Sheldon Bennett, konuyla alakalı görüşlerini şu şekilde paylaştı: “Havuzdaki teknoloji ile ana akım kripto para birimlerini, özellikle Bitcoin’in, onların itibarını lekelemeye devam eden işlemlerden korumayı amaçlıyoruz. Bu işlemler, aynı zamanda kripto para birimlerinin benimsenmesine de engel oluyordu.”

Bunun dışında DMG’den yapılan açıklamada Blockseer havuzunun hash oranı dengesini de ayarlayabileceği iddia edildi. Bitcoin nodelarının özellikle Kuzey Amerika bölgesinde daha fazla çalıştığı biliniyor. İddialar gerçekleşirse Bitcoin blockchain’i daha da dengeli dağıtılabilecek.

“Bitcoin için bir tehdit olabilir”

DMG tarafından iki yıllık bir çaba sonrası geliştirildiği bildirilen madencilik havuzuna dair farklı görüşler de yok değil. Bazı kesimler, yeni madencilik havuzunu Bitcoin için bir tehdit olarak görüyor.

Bitcoin işlemleri, yapısı gereği sansürsüz ve merkezsiz şekilde gerçekleşiyor. Ancak bu olayda olduğu gibi merkezi varlıkların Bitcoin işlemlerine müdahale edebilecek olması, kripto para evreni ve özellikle de Bitcoin’in geleceği için pek de iyi yönde etkilemeyeceğe benziyor.

Konuya dair Monero’da eski baş geliştirici olarak çalışmış olan Riccardo Spagni de Twitter hesabından açıklama yaptı. Spagni, gelişme ile alakalı mutlu olmadığını belirtirken diğer Bitcoin madencilik havuzlarında da benzer yöntemlerin geliştirilme ihtimalinin an meselesi olduğunu iddia etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!