Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Kararsız! Hacim ve Volatilitede Düşüş Sürüyor: Piyasayı Ne Bekliyor?

Bitcoin’de (BTC) hacim ve volatilite düşerken belirsizlik ortamında bir sonraki hareketin “sert” bir şekilde olacağı düşünülüyor.

Bitcoin’in hacim ve volatilite tablosu piyasanın geleceği hakkında sinyaller vermeye devam ediyor. Uzmanlara göre son 1 ayda hacim noktasında yaşanan %30‘luk düşüş ve son haftalardaki sakin volatilite bir belirsizlik atmosferini işaret ediyor.

Bu belirsizliğin arkasında hacim düşüşünün yanı sıra makroekonomik bankacılık krizleri ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikaları konusundaki belirsiz tutumu işaret ediliyor.

Yatırımcılar kararsız

Piyasanın geleceği hakkında net bir tahmin yapmak zor olsa da piyasa analistlerine göre mevcut durumda yatırımcılar üzerinde bir belirsizlik bulutu geziniyor.

Bitcoin volatilitesini gösteren Ortalama Gerçek Aralık (ATR) göstergesinin 24 Mart tarihindeki yerel tepesi olan 1.426’dan 900’e gerileyerek %37‘ye yakın düşüş gösterdiği gözlemlenirken son 5 günde mevcut volatilitenin %16‘sı kaybedildi.

Uzmanlara göre ATR özelindeki bu düşüş ve beraberinde yaşanan hacim kaybı piyasanın geleceği için tahmini zor bir tablo çiziyor. İçinde bulunduğumuz duruma baktığımızda Bitcoin’in hacminin son 30 gün içerisinde %30 düştüğü görülüyor ve bu durum analistlerin tezini destekliyor.

Bunlara ek olarak hacim ve volatilitedeki düşüş on-chain veriler tarafından da destekleniyor. Bitcoin ağındaki aktif adres sayısı nisan ayından bu yana %33’ün üzerinde düşüş yaşarken yatırımcılar adeta ne olacağını görmek için bir kenara çekilmiş halde bekliyor.

ABD krizi Bitcoin’de yeni bir yükselişi tetikleyebilir

Genel olarak hacimsiz piyasaların ardından sert hareketler meydana geliyor. Bitcoin’inde hacmin artmasıyla beraber gelecek sert hareketin yukarı yönlü mü yoksa aşağı yönlü mü olacağını kestirmenin oldukça zor olduğu düşünülüyor.

Öte yandan birçok analist, halihazırda bir aydır düşüş döneminde bulunan Bitcoin için artık satıcı kalmadığını bu nedenle hacmin düşüş yaşadığını ve trendin yukarı yönlü değişeceğini tahmin ediyor.

Özellikle ABD merkezli bankacılık krizi Bitcoin’de ciddi bir yükselişi tetiklemişti. Mevcut durumda bulunan ABD’nin temerrüde düşme iddiaları Bitcoin özelindeki yükseliş yönlü bir hareketin öncüsünün olabilir. Bitcoin’in kripto para piyasasındaki yükselen hakimiyeti de bu durumu destekler nitelikte bulunuyor. Bu durumda belirsizlik ortamı devam ederken yatırımcıların en çok güvendiği varlığın Bitcoin olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.

Coingecko verilerine göre son 30 gün içerisinde %10 değer kaybeden Bitcoin, son 24 saat içerisinde %1,7 düşüş yaşayarak yazım itibariyle 26.808 dolar seviyesinden alıcı buluyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!