Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere’de Kripto Para Tartışması: Bitcoin ve Ethereum Kumar Mı? Hükümet Ters Düştü!

İngiltere Hazine Komitesi, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi herhangi bir varlığa dayalı olmayan kripto paraların ticaretini kumar olarak nitelendirdi.

İngiltere Hazine Komitesi 17 Mayıs tarihinde resmi web sitesi üzerinde yayınladığı raporda, hükümetinin kripto paraları regüle edilmiş finansal araç olarak ele almasına karşın Bitcoin ve Ethereum gibi herhangi bir varlık tarafından desteklenmeyen kripto paraların herhangi bir içsel değeri olmadığını öne sürdü.

Raporda, fiyat oynaklığı ve kayıp riski göz önünde bulundurulduğunda kripto para birimlerinin tüketiciler için yüksek risk barındırdığını dile getiren komite, ilgili kripto paraların ticaretinin bir yatırım eyleminden çok kumara benzediğini belirtti. Komite ayrıca herhangi bir varlık tarafından desteklenmeyen kripto varlıkların finansal hizmet olarak düzenlenmesinin yatırımcıların nezdinde Halo Etkisi yaratarak sektörüne geneline karşı bir güven veya güvensizlik durumu oluşturabileceğinden endişelenildiğine yer verildi.

İngiltere’de yerleşik yetişkinlerin yaklaşık %10’unun mevcutta veya geçmişte kripto varlıklara yatırım yaptığını ortaya koyan komite, bu bağlamda politika düzenlemesinin önem teşkil edeceğini ima etti.

Ayrıca hükümetin Royal Mint NFT projesinde olduğu gibi açık ve faydalı bir kullanım alanı sunmadığı sürece kripto varlık sektörüne dair destek faaliyetleri içerisinde bulunmak için kamu kaynaklarının kullanımından mümkün oldukça kaçınılması gerektiği ifade edildi.

Komite başkanı Harriet Baldwin geçtiğimiz sene yaşanan olayların, hala büyük bir kısmı düzenlemeden uzak olan kripto para piyasasının yatırımcılar için risk barındırdığını tekrar ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca yatırımcıların bu piyasa içerisinde yatırımlarının tamamını kaybedebileceğine dikkat çekerek piyasanın bu özelliğinin daha fazla vurgulanması gerektiğini ima etti.

Rapordaki eleştirilere karşılık kripto para lobisi CryptoUK Yönetim Kurulu Danışmanı Ian Taylor, konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

Faydasız, yanlış ve asılsız bu iddialardan hem endişelendik hem de hayal kırıklığına uğradık. Bu açıklamalar kripto para endüstrisinin gerçek doğasını, amacını ve potansiyelini yansıtmamaktadır.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) daha önce yaptığı bir açıklamada, cephesi kripto paraları niteliksiz suç aygıtları olarak tanımlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!