Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Katman-2 Altcoin’i Neden Yükseliyor?

Bitcoin (BTC) katman-2 ağı Stacks’ın yerel token’ı STX, Bitcoin blokzinciri üzerinde NFT üretimine imkan tanıyan Ordinals protokolünün hayata geçmesiyle birlikte %50 yükseliş yaşadı.

Stacks son günlerin hareketlilik yaratan Bitcoin merkezli NFT akımının etkisiyle hem hacimsel hem de yerel token fiyatı olarak yükseliş yaşadı. Öte yandan Binance’in vadeli işlem seçeneğini aktif hale getirmesi de STX’in ani yükselişinde etkili oldu.

Bitcoin ağı üzerinde katman-2 görevi üstlenen Stacks, ağ üzerindeki uygulamaları ve sistemleri tamamen programlanabilir hale getirmeyi amaçlayan ve bunu kullanıcı odaklı yapan bir protokol olarak tanınıyor.

Ordinals (yazıt) olarak tanımlanan NFT’ler Bitcoin ağında en ufak birim olarak nitelendirilen Satoshiler üzerine yazılan güvenli ve merkeziyetsiz bir NFT türü olarak tarif edilebilir.

Ordinals türü NFT’lerin artan popülaritesi Stack’ın genel ağ hacmine de yansıdı. DappRadar’dan alınan veriler, Stack tabanlı NFT pazarı olan Gamma.io’daki işlem hacminin son 30 gün içinde %1.000’den fazla arttığını ortaya koydu. Gamma.io sayesinde kullanıcılar, daha düşük maliyet ve daha yüksek hız ile Stacks üzerinde yeni Bitcoin NFT’leri basma şansı buluyorlar.

Stacks’in kurucu ortağı Muneeb Ali konu hakkındaki açıklamasında Ordinallerin artan popülaritesinin katman 2 çözümleri için iyiye işaret olduğunu ifade etti:

Bitcoin katman-1 üzerindeki Ordinaller, Stacks gibi katman-2’ler üzerindeki Bitcoin NFT’lerini tamamlayıcı niteliktedir. Ordinallerin katman-1 ölçeğinde doğal bir sınırı vardır ve katman-2’ler gibi net bir ölçeklenebilirlik yolu sağlar.

CoinGecko verilerine göre son 24 saat içerisinde %14,5‘lik yükseliş performansı sergileyen STX, haberin kaleme alındığı esnada 0,670 dolardan işlem görüyor. Ordinals NFT furyasıyla birlikte yükseliş trendine başlayan STX, son bir ay içerisinde %145 artış yaşadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!