Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Kullanarak Uyuşturucu Kaçıran 11 Kişi Tutuklandı

Europol, kripto para ve kredi kartı kullanarak uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir çeteyi çökertirken; bahse konu olan çetenin Finlandiya merkezli bir kripto para borsası aracılığı ile 8 milyon euro’dan fazla bir parayı akladığı da ortaya çıktı.

Hafta başında Europol’den yapılan açıklamada, çete üyelerinin İspanya’dan Kolombiyaya’ya kadar uzanan bir coğrafyada elde ettiği kazançları kripto paralar ve kredi kartları vasıtası ile akladığı belirtilirken, yakalama süreçlerinde desteklerinden ötürü İspanya Polisi’ne, Finlandiya mahkemelerine ve Amerikan ajanlara teşekkür edildi.

Soruşturma boyunca toplam 137 kişi ve 174 farklı banka hesabının sıkıca araştırıldığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti:

”İspanya’da yer alan çete üyeleri, bir uyuşturucu kaçakçılığı oluşumu tarafından kara para aklamaları direktifi ile yönlendirildi. Ana parayı alıp, küçük birçok parçaya bölüp, onları da farklı şekillerde akladılar.”

Suçluların Kolombiya’da kredi kartı kullanarak para çektiği ancak bundan tedirgin oldukları belirtilirken, daha sonra parayı aklamak için kripto para metoduna başvurdukları iddia edildi.

Finlandiya merkezli bir kripto para borsasında kripto paralara çevrilen paranın, daha sonra da Kolombiya Peso’suna dönüştürülerek harcandığı açıklandı.

Bu noktada kullanılan Finlandiya merkezli kripto para borsasının ismi, itibari kaygılar göz önünde bulundurularak kamu oyu ile paylaşılmazken, konuyla ilgili konuşan otoriteler; borsanın tüm bilgileri kendilerine direkt olarak sağladığını belirtti ve iş birliğinden ötürü borsa yetkililerine teşekkür etti.

Europol, kripto para kullanılarak yapılan yasa dışı işlerin izini bundan sonra daha sıkı sürmeyi planladığını açıklarken, yakın dönemde bunun etkilerinin görüleceği açıklandı. Europol’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

”Europol gerek Avrupa Birliği, gerekse de diğer Avrupa ülkeleri ile ortak hareket ederek, bu yükselen yeni tehdidi bertaraf edebilmek için var gücü ile çalışacak. Bu yönde polislerimiz, kendileri için özel olarak belirlenen eğitim süreçlerinden geçerek daha da bilinçlenecekler.”

Yine Europol, daha önce yaptığı bir açıklamada kripto paralar ile yasa dışı suçlar arasındaki istenmeyen ilişkiye dikkat çekmiş ve Z Cash, Monero ve Ethereum’un da siber suçlarda git gide kullanımının yaygınlaşmaya başladığını belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment