Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Kuyruğu: Onay Bekleyen İşlem Sayısı 2017’den Beri Bu Kadar Yüksek Olmadı

Bitcoin kuyruğu Mempool, Blockchain.com verilerine göre 2017 yılından bu yana görülen en uzun işlem kuyruğuna sahip. En son 7 Aralık 2017 tarihinde görülen yüksek kuyruk oranı 28 Ekim 2020 tarihi itibariyle en yüksek seviyeye ulaştı.

Bitcoin kuyruğu Mempool grafiklerinde aktarılan bilgilere göre Bitcoin ağında bekleyen işlem sayısı en son 7 Aralık 2017 tarihinde rekor seviyeye çıkarak 177.767 bin olarak kaydedilmişti. Bu rakam, 28 Ekim 2020’de 132.569 bin oldu.

bitcoin-mempool
Mempool işlem sayısı – Son 30 gün
bitcoin-mempool
Mempool işlem sayısı: 2017-2020

Mempool’un paylaştığı işlem hızı/saniye grafiğinde son 30 gün içinde Mempool’a eklenen işlemlerin hızının düştüğü görülüyor.

bitcoin-mempool
İşlem sayısında görülen artışın ücretlerin artmasına neden olduğunun belirtildiği Mempool web sitesinde, işlem onaylarının en yüksek işlem ücretinin ödenmesine göre sıralandığı ifade ediliyor. Mempool’da onay bekleyen işlemlerin toplam boyutu ise 69.386 milyon byte şeklinde. Bitcoin ağının son 24 saatte gerçekleştirdiği toplam hash oranı da 130.792 milyon olarak kaydedildi.

Mempool nedir?

Bitcoin kuyruğu Mempool, Bitcoin ağında bulunan onaylanmamış işlemlerin bekletildiği alandır. Ağ üzerinde yapılan işlemlerin aynı boyuta sahip olmadığı ve bu nedenle bir blokta gerçekleşen işlem sayısının değişiklik gösterdiği aktarılıyor. Bu da zaman zaman işlem sayısının yükselmesine ve onay sürelerinin yavaşlamasına yol açabiliyor.

Mempool sıfırı görmüştü

Bitcoin Mempool, 13 Mart 2020 tarihinde sıfır seviyesini görmüştü. Sistem arızası olduğu aktarılan Cointelegraph haberinde, Bitcoin onaylanmamış işlem sayısının çok yükseldiği, ardından sıfıra keskin bir düşüş yaşandığı aktarılıyor. Bitcoin Mempool’da görülen bu çökmenin Blockchain.com’a özel bir sistem hatası olduğu ifade edilmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!