Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencilerinden Değil Borsalardan Korkun

Kripto para yorumcularından Willy Woo; halving sonrasında özellikle borsalara dikkat etmek gerektiğini söylüyor.

Bitcoin kullanıcıları günümüzde herhangi bir borsayı veya P2P platformu kullanarak birbirleriyle alışveriş yapabiliyorlar. Bitcoin almak isteyen bir kişi, Bitcoin satmak isteyen birini bulup ondan BTC alabiliyor veya bunun tam tersi geçerli oluyor. Piyasadaki alıcılar ile satıcılar arasında böylece belli bir denge kuruluyor.

Bitcoin madencileri ve Bitcoin borsaları ise bu dengeyi bozabiliyorlar. Çünkü hem madenciler hem borsalar kripto parayla gelir elde edip bu kripto paraları hemen itibari paraya dönüştürmeye çalışıyorlar. Madencilerden ve borsalardan gelen bu hareketlilik piyasanın işleyişini bozabilecek bir satış baskısı oluşturuyor.

Halving Sonrası

Bitcoin’de önümüzdeki günlerde halving yapılacak ve madenciler blok başına ödül olarak 12.5 BTC değil 6.25 BTC alacaklar. Bu da madencilerin satacakları Bitcoin miktarının yarı yarıya azalacağı anlamına geliyor.

Bazı analistlere göre bu Bitcoin fiyatının yükselişe geçmesini sağlayacak şeylerden biri. Halving ile birlikte BTC’nin üstündeki satış baskısı hafifleyecek ve arz azalmış olacak. Bu da doğal olarak Bitcoin fiyatının artmasına yol açacak.

Kripto para yorumcularından Willy Woo ise Bitcoin’in üstündeki baskının hemen bitmeyeceğini düşünüyor. Halvingden sonra madencilerden gelen baskı hafifleyecek hafiflemesine ama borsalar, kullanıcılardan kripto para ile topladıkları işlem ücretlerini satmaya devam edecekler.

Baskı Devam Edecek

Woo bu noktada özellikle BitMEX vadeli işlem borsalarına işaret ediyor ve satış baskısının bu borsalardan kaynaklanacağını söylüyor. Çünkü şu anda 500 bin dolar sermayesi olan bir vadeli işlem yatırımcısı bu hesabı kullanarak “aylık 400 milyon dolar hacim yaratabilir” ve borsa bu işlemlerden “80 bin dolar komisyon kazanır.” Borsanın kazandığı bu komisyon ise piyasaya satış baskısı olarak döner.

Woo borsaların piyasa üstündeki etkilerini şu şekilde özetliyor:

“Borsaları sanki tacirlerden vergi kesiyormuş gibi düşünebilirsiniz. Borsalar bu vergileri Bitcoin üzerinden topluyor ve bu BTC’leri itibari para karşılığında satışa çıkarıyorlar.“

Woo’ya göre vadeli işlem borsalarının “piyasaya likidite sağlamak” gibi birbirinden farklı faydaları var. Ama bu, bu borsaların piyasaya satış baskısı uygulacakları gerçeğini değiştirmiyor. Ve bu baskı Bitcoin fiyatının daha volatil olmasına, Bitcoin’in piyasa değerinin daha yavaş bir şekilde büyümesine yol açıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment