Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu İşaretler Bitcoin’de Boğaların Geldiğini Gösteriyor

Bitcoin ağında geçtiğimiz son birkaç ayda yaşanan gelişmeler, yeni bir boğa koşusunun habercisi olabilir.

Geçen gün 10 bin doları aşan Bitcoin’de birkaç gün sonra halving yapılacak. Bitcoin fiyatı 12 Mayıs tarihinden sonra ne yönde hareket edecek bilemiyoruz. Ama şu anda Bitcoin‘in yükselişe geçebileceğini gösteren bazı işaretler gözümüzden kaçmıyor

HODL Dönemi Başladı

Bitcoin yatırımcıları geçtiğimiz haftalarda HODL yapmaya başladılar. Bu süreç içerisinde insanlar borsalarda tuttukları Bitcoinleri kendi cüzdanlarına almaya ve sahip oldukları BTC’leri satmamaya başladılar.

Liesl Eichholz bundan iki gün önce Glassnode Insights için bir yazı kaleme aldı ve Bitcoin’de HODL yapan yatırımcıların sayısında ciddi bir artış olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz son birkaç ayın verilerini derleyen Eichholz, aşağıdaki grafiği paylaşarak HODL yapan yatırımcıların sayısındaki bariz artışa dikkat çekiyor:

Kaynak

HODL yapan yatırımcıların artmış olması insanların Bitcoin fiyatının yükseleceğini düşündükleri anlamına geliyor. Yatırımcıların bu yönde bir tavır sergiliyor olmaları da Bitcoin için uzun vadede olumlu olabilir.

İşlem Sayısı Artıyor

Bitcoin’de boğaların geldiğini gösteren başka bir işaret daha var. Şu anda HODL yapan, yani herhangi bir şekilde işlem yapmayıp Bitcoinlerini cüzdanında tutan yatırımcıların sayısı artıyor. Böyle bir dönemde Bitcoin ağındaki günlük işlem sayısının azalması beklenebilirdi. Fakat bunun aksi söz konusu.

Bitcoin’deki günlük işlem sayısı geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde düzenli bir artış sergiledi. Blockchain.com üzerinden de görülebileceği üzere özellikle nisan ayının ortalarından bu yana ağda çok daha fazla sayıda işlem yapılıyor.

Glassnode’un aktardığı bilgilere göre bu işlemlerin bir kısmı balinalar ve uzun vadeli yatırımcılar tarafından, bir kısmı ise yeni yatırımcılar tarafından yapılıyor. Bu arada ‘yeni yatırımcı’ demişken, Bitcoin ağındaki yeni adres sayısının hızla artmaya başladığını söylemek gerek. Eichholz’un aktardığı bilgilere göre Bitcoin’deki yeni adreslerin sayısı Ocak 2018’den (BTC 20 bin dolara çıktıktan sonra) beri hiç bu kadar hızlı artmamıştı.

Birçok yatırımcı HODL yapmaya başlamışken yeni Bitcoin yatırımcılarının sayısı da hızla artıyor. Yeni yatırımcıların sayısının artıyor olması Bitcoin fiyatının illa ki yükseleceği anlamına gelmiyor. Öyle olsa Bitcoin 2018’in büyük bir bölümünü değer kaybederek geçirmezdi. Fakat bunu en azından şimdilik boğaların lehine bir işaret olarak yorumlayabiliriz.

Güncel Veriler

Bitcoin’de bu işaretler yalnızca geçtiğimiz haftaları veya günleri kapsamıyor. Bitcoin ağında şu an için de boğaların lehine sayılabilecek bir durum söz konusu.

Bundan sadece birkaç saat önce paylaşılan bilgilere göre şu anda yatırımcıların borsalarda tuttukları toplam Bitcoin miktarı son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu, insanların borsalardaki paralarını çekmeye devam ettikleri anlamına geliyor.

Bunun yanı sıra dolaşımdaki Bitcoin arzı da son ayların en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Bu balinaların HODL yapmaya başladıkları anlamına gelebileceği gibi büyük bir dump’ın geleceği anlamına da gelebilir. Yatırımcıların HODL yapmaya başladıkları anlamına gelebileceği gibi daha küçük çaplı işlemler yapmaya başladıkları anlamına da gelebilir. Dolayısıyla bunu kesinlikle ‘boğaların lehine’ bir işaret olarak yorumlamak pek doğru değil. Fakat bunu da diğer veriler ışığında yorumlamak mümkün olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment