Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Doç. Dr. Yüksel: Kripto Para Kullanımı Artabilir

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Yüksel, AA muhabirine konuştu ve Koronavirüsün dünya ekonomisini nasıl etkileyeceğini anlattı.

Koronavirüs yüzünden birçok sektörün darbe aldığını vurgulayan Dr. Yüksel; ekonominin toparlanmasının zaman alacağını söylüyor. Şu anda yaşanan ekonomik sorunların Koronavirüsten “çok daha uzun süreceğini” söyleyen Dr. Yüksel; uygun tedbirlerin alınmaması halinde bunun “bir buhrana dönüşebileceğini” belirtiyor. Şimdiden bir ekonomik resesyona işaret eden Dr. Yüksel şunları söylüyor:

“Bunun en temel nedeni de bu süreçte dünya üzerindeki birçok farklı sektörün aynı anda sıkıntılar yaşıyor olmasıdır. Belirtilen bu ekonomik problemlerin salgından çok daha fazla süreceği muhtemeldir. Bu durumun çok ciddi bir ekonomik buhrana yol açıp açmayacağını şimdiden net bir şekilde söyleyebilmek mümkün değildir. Belirtilen ekonomik problemlerin boyutunun ne şekilde olacağını ülkeler tarafından alınan tedbirler belirleyecektir.”

Güvenli Liman

Yatırımcılar finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar yüzünden güvenli bir liman aramaya başladılar. Bu süreç içerisinde özellikle altın fiyatının son 7 yılın en yüksek seviyesine kadar çıktığını gördük. Bank of America gibi bazı kuruluşlar altın fiyatının daha da yükselip tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkabileceğini söylüyorlar. Bu sırada dijital altın olarak adlandırılan Bitcoin de binlerce dolar değer kazandı ve hem altından hem S&P500’den daha çok kazanç sağladı.

Yüksel yatırımcıların son zamanlarda doları da güvenli bir liman olarak görmeye başladıklarını ve doların bunun sonucunda birçok para birimine karşı değer kazandığını söylüyor. Onun görüşlerine göre ülkeler gerekli tedbirleri alıp ekonomik resesyonu atlatamadıkları müddetçe piyasalardaki bu “panik duygusu” da devam edecek:

“Amerikan dolarına yönelik talebin sert bir şekilde artması diğer yatırım araçlarının önemli bir kısmının değerinin düşmesine, doların ise değerinin yükselmesine yol açmaktadır. Değeri azalan ürünlere sahip olan yatırımcılar zarar etmeye başlayacaklardır. Buna karşın doların diğer para birimlerine karşı önemli ölçüde değer kazanması sonucunda da özellikle dolar borcu olan ülkelerin ekonomik kırılganlıklar yaşaması muhtemeldir. Ekonomik durgunluk devam ettiği sürece yatırımcıların panik duygusunun artması söz konudur. Bu durumun gelecekte de finansal piyasalarda volatiliteyi artıracağı ortadadır.”

Kripto Paralara Geçiş

Mevcut durumun korunması halinde “panik duygusunun” da kaybolmayacağını söyleyen Yüksel, insanların bu süreç içerisinde kripto paralara da yönelebileceklerini düşünüyor.

Bu noktada insanların güvenli bir liman aradıklarını hatırlatan Yüksel’e göre yatırımcıların sığınabilecekleri limanlar arasında kripto paralar da bulunuyor:

“Panik havasında alınan yatırım kararları sonucunda belirli finansal ürünlerin değeri çok düşerken, bazı finansal ürünler de radikal ölçüde değer kazanmıştır. Yatırımcılar böyle belirsiz ve riskli bir ortamda güvenli bir yatırım aracı aramaktadır. Bu yüzden, dijital ve kripto paraların daha fazla kullanılması muhtemeldir.”

Blok Zinciri Kullanılabilir

Dünya genelinde Koronavirüs yüzünden hayatın birçok bölümüne kısıtlamalar getirildi. Bu kısıtlamalar yüzünden birçok ticaret anlaşmazı bozuldu, birçok tedarik zincirinde aksamalar görüldü.

İnsanlar bu sorunları çözmeye çalışırken “teknolojik gelişmelerin önemini” de kavradılar ve eskisine kıyasla daha farklı şekillerde çalışmaya, iş yapmaya başladılar. Yüksel’e göre şirketler tüm bu değişiklikler nedeniyle yeni teknolojiler aramaya başlayabilirler. Yüksel böyle bir senaryoda şirketlerin normalde “elle yaptıkları anlaşmaları blok zincir üzerinden yapmaya” başlayabileceklerini söylüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment