Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencileri Çarşıya Pazara Akın Ediyor

Bitcoin’in eski rekorunu ikiye katlaması, madenci sayısının artmasıyla sonuçlandı. Bu artış bir yandan hash oranına, bir yandan ekipman fiyatlarına yansıdı.

Bitcoin (BTC) fiyatı, 12 ayda yüzde 350’den fazla yükseldi. Bunu fırsat bilen eski madenciler sermayelerini artırmaya; yeni madencilerse piyasaya girmenin yolunu aramaya başladılar.

Çin’deki BTC.TOP adlı maden havuzunun CEO’su Jiang Zhuoer, insanların üç aydır “ortak madencilik işine” girmeye başladığını söylüyor. Bu sırada eski madenciler de, yeni madenciler de ekipman arayışına girdi.

Maden ekipmanına talep büyük

Pek çok kripto para madencisi, kullandığı ekipmanı Çin’den tedarik ediyor. Bu işlem, kripto para piyasasının durgun olduğu dönemlerde görece kolay bir şekilde yapılabiliyor. Fakat fiyatların artması, ekipman almayı zorlaştırdı.

Dünyanın en büyük maden şirketlerinden Canaan’ın CEO’su, Forkast News’e konuştu. Nangeng Zhang, Elon Musk haberi sonrasında kurumsal şirketlerin de madencilik yapmaya başladığını söyledi. Maden ekipmanlarına duyulan talep öylesine büyüdü ki, Canaan 2021 yılı için hedeflediği toplam sipariş miktarına şimdiden ulaştı. Şirket, yılın geri kalanı boyunca bu siparişleri yetiştirmeye çalışıyor olacak.

Benzer bir durum, sektörün zirvesinde yer alan Bitmain için yaşanıyor. Tıpkı Canaan gibi Pekin merkezli olan Bitmain, artan talep sonrasında ekipman fiyatlarını ikiye katlama kararı aldı. Kasım ayına kadar 1.897 dolardan satılan S19 Pro model cihazlar, 3.769 dolara çıktı. Şirket, bu yılın ağustos ayına kadar elindeki siparişleri yetiştirmeye çalışacak.

Shenzhen merkezli MicroBT de siparişlere yetişmeye çalışıyor. Şirket, Mayıs 2021’e kadar yeni sipariş alamıyor.

İkinci el piyasası hareketlenmeye başladı

Yoğunluk nedeniyle, bu şirketlerden sıfır ekipman almaya çalışan biri aylarca beklemek zorunda kalıyor. Bu, insanları ikinci el piyasasına yönlendiriyor. Bu insanların ihtiyacını, Çin’deki Shenzhen Saige Electronics Market adlı bir çarşı karşılıyor.

Jiemian’ın haberine göre çarşıdaki ikinci el maden cihazlarının fiyatı hızla yükseliyor. İkinci el bir Antminer S19’un (95TH/s) fiyatı 7.100 ile 7.500 dolar arasında değişiyor. 110TH/s’lik cihazın fiyatı ise 8.200 ile 8.300 dolar aralığında. Dükkan sahipleri, bu fiyatların “günden güne değiştiğini” söylüyor.

Bu cihazların ikinci el fiyatının, sıfır fiyatından daha yüksek olması dikkat çekiyor. Aynı cihazları Bitmain’den almaya çalışan biri, 95TH/s’lik cihaz için 2.700 dolar; 110TH/s’lik cihaz içinse 3.700 dolar ödeyebilir. İnsanlar, sıfır sipariş verip ağustos ayına kadar beklememek için aradaki farkı ödemeye razılar.

bitmain-bitcoin-madencilik-cihaz
Bitmain stokları tükenmiş durumda

Maden şirketleri, hem Covid-19 hem çip kıtlığı nedeniyle talebe yetişemiyor. Büyük ve küçük madenciler arasındaki rekabet kızışmışken, bunun tekelleşmeye yol açabileceğinden korkuluyor. BTC.TOP CEO’su Jiang, “Madencilik sektörü, gitgide daha sermaye odaklı oldu. Sektörün gelecekte tamamen büyük madencilerin kontrolüne girmesi, kaçınılmaz olabilir.” ifadelerini kullandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!