Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencileri Zararına Çalışıyorlar

Bitcoin fiyatı geçtiğimiz son birkaç içersinde birkaç bin dolar değer kaybetti. Bundan birkaç hafta öncesine kadar 7000 $’ın üstünde seyreden Bitcoin fiyatı an itibarıyla 5000 $ seviyesinde seyrediyor. Bitcoin fiyatındaki bu düşüş Bitcoin madencilerine ağır bir darbe vurdu.

Madencilik Maliyeti

Bitcoin madencileri ağdaki blokları kazarak işlemlerinin onaylanmasını sağlıyorlar. Madenciler bu işlemler sayesinde Bitcoin kazıyor ve bu şekilde gelir elde ediyorlar. Ancak Bitcoin madencilerinin kar elde edebilmeleri için Bitcoin fiyatının belli bir sevginin üstünde olması gerekiyor.

Bitcoin fiyatının geçtiğimiz son birkaç gün içersinde yaşadığı düşüşün ardından Bitcoin madenci ileri doğru düzgün para kazanamamaya başladılar. Öyleki güncel verilere baktığımızda özellikle Türkiye’deki Bitcoin madencilerinin şu anda sadece cihazları çalıştırarak bile zarara girdiklerini görebiliyoruz.

Türkiye’de Bitmain’in Antminer S9 modelini kullanan bir Bitcoin madencisi güncel kur üstünden ayda 70 dolar civarında zarara giriyor. Antminer S9 cihazı fabrika verilerine göre 13TH/s’lik hash oranına sahip ve 1290kWh elektrik harcıyor. Türkiye’de elektrik fiyatını 0.7 lira olarak kabul edersek bu, Bitcoin madencilerinin günde hemen hemen 2 buçuk dolarlık zararda olduklarını gösterir.

Kaynak: CryptoCompare

Hash Oranı Düşüyor

Yukarıda kullandığımız veriler elbette kişiden kişiye hatta bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Ancak Bitcoin fiyatında yaşanan düşüşün dünya genelindeki madencileri etkilediğini söyleyebiliriz.

Blockchain verilerine baktığımızda Bitcoin anındaki hash oranının geçtiğimiz son birkaç gün içerisinde ciddi ölçüde düştüğünü görebiliyoruz. Yıl genelinde neredeyse düzenli olarak artan bu oran Bitcoin fiyatının düşüşe geçmesi ile birlikte düşmeye başladı. Bu da şu anda Bitcoin madenciliği yapmanın insanlar için pek karlı olmadığını gösteriyor olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment