Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencilerinden Rekor Dump Gelmeye Başladı

Bitcoin madencilerine dair bir gösterge olan Bitcoin Miners’ Position Index (MPI), madencilerin yüksek oranda Bitcoin sattıklarını gösterdi. CryptoQuant’ın paylaştığı verilere göre bu satış, Bitcoin madencilerinin son 3 yılda yaptığı en yüksek dump anlamına geliyor.

Kripto para analiz şirketi CryptoQuant, Bitcoin madencilerinin pozisyonunu ölçtükleri bir endeks olan Bitcoin Miners’ Position Index‘in (MPI) güncel verilerini paylaştı. Veriye göre, madenciler son 3 yılın en yüksek seviyesinde dump yapıyor. Bitcoin madencilerinin son 3 yıl içerisinde yaptıkları bu en büyük BTC satışı sonucunda OTC piyasalarına ve kripto para borsalarına Bitcoin aktarıyor oldukları ifade edildi.

Bitcoin Miners’ Position Index (MPI): Bu endeks, madenci cüzdanlarında bulunan Bitcoin’lerin 1 yıllık hareketli ortalamasına göre cüzdanlardan çıkış oranını gösterir. 2’nin üzerindeki değerler yüksek sayıda madencinin satış yaptığının bir göstergesidir.

Aşağıdaki MPI grafiğini incelediğimizde, kırmızı çizgiyle belirtilen endeks değerinin neredeyse 8‘i geçtiğini (8.647) görüyoruz. Bu seviyeye en yakın gerçekleşen dump ise Ocak 2020 tarihinde gerçekleşmişti.

bitcoin-dump
Kırmızı çizgi MPI değerini, siyah çizgi ise BTC fiyatını temsil ediyor. Kaynak

Şirket CEO’su Ki Young Ju, 3 Aralık tarihinde Bitcoin balinalarından dump gelebileceğine dair kripto para kullanıcılarını uyarmış ve çeşitli veriler paylaşmıştı. Ki Young, konuyla ilgili MPI verilerine değinerek Bitcoin madencilerinin yüksek oranda BTC satmaya başladıklarını ifade etmişti. CEO’nun 3 Aralık tarihinde paylaştığı MPI grafiğinde ise endeks değerinin henüz 2 bile olmadığı görülüyor.

bitcoin-dump
3 Aralık tarihli MPI grafiği. Endeks değeri yaklaşık 1.50 seviyesinde. Kaynak

Bitcoin’de son durum

Bitcoin, son günlerde gördüğü düşüşün yanı sıra yukarı yönlü bir miktar artış da yaşadı. 9 Aralık tarihinde kripto para piyasasında görülen genel bir fiyat gerilemesi, Bitcoin fiyatını 18 bin 100 dolar seviyesine kadar çekti. Gördüğü düşüşün ardından hafif yükseliş gösteren BTC, son 24 saatte 18 bin 600 dolara kadar çıktı. CoinGecko‘ya göre ise şu anda 18.320 dolar seviyesinde fiyatlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!